Čtvrtek, 25. dubna 2024

Albert v Jesenici: první aplikace CO2

Albert v Jesenici: první aplikace CO2
Zákazníci prodejny Albert v Jesenici u Prahy kupují jako jediní v České republice potraviny z chladicího a mrazicího zařízení, které k chlazení využívá přírodní chladivo oxid uhličitý. Tato technologie je výrazně šetrnější k životnímu prostředí a v našich zeměpisných podmínkách ve srovnání s běžnými chladivy snižuje spotřebu elektrické energie.

Prodejna Albert v Jesenici byla v prosinci 2008 nově otevřena v rámci přeměny prodejen Albert v nové vizuální a komunikační podobě. Jde o první a zatím jedinou prodejnu v České republice s chladicím a mrazicím zařízením využívajícím jako chladivo oxid uhličitý (CO2) místo běžných HFC chladiv.

34 TISÍC VERSUS 11

"Hlavní předností přírodního chladiva CO2 je nulový potenciál rozkladu ozonu a přibližně 3tisíckrát menší potenciál globálního oteplování než u běžných HFC chladiv," dodává Karel Fořt, ředitel společnosti Carrier chladicí technika CZ, která novou technologii chlazení instalovala.

Šetrnost zařízení přibližuje jeho srovnání s osobním automobilem. Únik 2 kg běžného chladiva má na životní prostředí podobný dopad, jako když osobní automobil střední a vyšší třídy ujede přibližně 34 tisíc km. Pokud unikne stejné množství chladiva CO2, výrazně se sníží dopad na životní prostředí, protože v tomto případě je přibližná zátěž pouze 11 km ujetých stejným vozidlem.

EKOLOGICKY ŠETRNĚJŠÍ PROVOZ

Vybavit prodejnu Albert v Jesenici u Prahy tímto moderním zařízením je v souladu s dalšími plány značky Albert k ochraně životního prostředí, například šetrnějším a ekologičtějším provozem prodejen. Všechny nově otevírané obchody Albert v nové vizuální a komunikační podobě mají energeticky úspornější vybavení v podobě chladicích zařízení. "Naším cílem je snížení dopadu provozu prodejen na životní prostředí při zachování nejvyšší kvality služeb pro naše zákazníky. Instalování tohoto zařízení je jedním z dalších konkrétních kroků v této oblasti," říká Pavel Mikoška, ředitel pro kvalitu a supervizor odpovědné strategie prodejen Albert a Hypernova (Ahold CR).

TECHNOLOGIE BEZ DAŇOVÉHO ZATÍŽENÍ

Mezi klíčové otázky současnosti nejen v oblasti maloobchodu patří vyhledávání efektivních řešení při zachování budoucího rozvoje. "Přestože jsou pořizovací náklady na tato zařízení vyšší, rozhodli jsme se v tomto směru cíleně investovat. Celkový a všestranný rozvoj našich prodejen patří, stejně jako ekologický přístup, dlouhodobě mezi naše priority," zdůrazňuje Pavel Mikoška.

Pozitivní zkušenosti s využitím tohoto řešení mají již v dalších částech Evropy. Úspěšně tyto technologie a zařízení provozují například ve Švýcarsku, Německu a Skandinávii, kde na ekologický provoz a ekologii kladou velký důraz. Silná podpora a preference těchto technologií v Norsku a Dánsku potvrzuje i skutečnost, že jsou v těchto státech osvobozeny od daňového zatížení.

Zpracováno podle materiálů společnosti Ahold CR
ZDROJ: REGAL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů