Pátek, 19. dubna 2024

Zlínská teplárna zahájila provoz kotle, ve kterém se dá spalovat i biomasa

Zlínská teplárna zahájila provoz kotle, ve kterém se dá spalovat i biomasa

ZLÍN - Teplárna Atel Energetika Zlín zahájila ve středu provoz nového zařízení, díky kterému je fluidní kotel schopný spalovat i ekologičtější štěpku neboli biomasu. Ředitel společnosti Josef Gába agentuře Mediafax řekl, že díky nové technologii vyloučí teplárna ročně o 20 tisíc tun méně oxidu uhličitého.

Stavební práce začaly v lednu a náklady se vyšplhaly na téměř 60 milionů korun. Návratnost investice očekává společnost do čtyř let. "Je těžké tvrdit, že teplárna podporuje životní prostředí, ale díky spalování biomasy životnímu prostředí alespoň trochu odlehčíme," poznamenal na tiskové konferenci Alan Walmsley, ředitel divize střední a východní Evropa. Kotel spotřebuje za hodinu asi pět tun biomasy.

Biomasu si teplárna nechá vozit ze dvou míst Zlínského kraje, a to z oblasti Velkých Karlovic a přes společnost z Želechovic nad Dřevnicí. "Díky novému zařízení jsme velmi výrazně pod limity stanovené Evropskou unií. Pokud se vše osvědčí, chtěli bychom v projektu pokračovat i na druhém fluidním kotli," poznamenal Gába.

Použití biomasy nahradí přibližně 25 tisíc tun hnědého uhlí ročně, což se významně projeví na emisních hodnotách.

Zlínská teplárna spálí ročně 170 tisíc tun hnědého a 35 tisíc černého uhlí a o teplo v domácnostech Zlína se starají dva fluidní kotle, dva plynové kotle a velká výměníková stanice. S ekologickým palivem začala teplárna už před osmi lety, kdy začala využívat bioplyn ze skládky Suchý důl ve Zlíně. Kromě bioplynu využívá teplárna také hnědé a černé uhlí, průmyslový kompost a nově biomasu neboli štěpku. Atel Zlín se stal první teplárnou ve Zlínském kraji, která začala kotel, v němž je kromě uhlí možné spalovat i biomasu, využívat. V rámci celé Moravy zaujímají druhou pozici. Jako první začali štěpku spalovat v hodonínské elektrárně.

http://zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů