Pátek, 19. dubna 2024

Evropské firmy čeká razantní snížení emisí

Evropské firmy čeká razantní snížení emisí
Ministři životního prostředí Evropské unie se včera předběžně dohodli na razantním snižování emisí u velkých průmyslových podniků. Oznámil to český ministr životního prostředí Ladislav Miko, který jednání vedl. Nové emisní standardy, které počítají se zavedením nejmodernějších technologií, budou muset například elektrárny splňovat do roku 2016.

Návrh, který mění směrnici o průmyslovém znečištění z roku 1996, známou pod zkratkou IPPC, by se měl dotknout celkem 52 000 průmyslových podniků v Evropské unii.

Firmy nemají jen snížit emise skleníkových plynů, ale nové standardy se týkají i znečištění vodních zdrojů a půdy. Oxid uhličitý, který údajně stojí za klimatickými změnami, naopak ve směrnici zmíněn není a standardy pro něj nejsou stanoveny. To se nelíbí ekologickým aktivistům.

Pokud by oxid uhličitý do směrnice nakonec pronikl, což je teoreticky stále možné, znamenalo by to výhledově "smrt" klasických uhelných elektráren.

Včerejší dohodou projednávání směrnice nekončí. Je do něho totiž zapojen i Evropský parlament, s nímž musí členské státy unie najít shodu.

Experti očekávají, že zhruba devět členských zemí EU využije výjimky, která jim umožní částečně odložit platnost směrnice a například některé elektrárny provozovat až do chvíle, než jim vyprší životnost.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů