Čtvrtek, 28. března 2024

Agrofert kupuje firmu z Nizozemí

Agrofert kupuje firmu z Nizozemí

Firma Duslo ze skupiny Agrofert získá většinu ve firmě GreeChem, dodavateli roztoku AdBlue.

Impérium podnikatele Andreje Babiše - společnost Agrofert - se opět rozroste. Převezme totiž většinový podíl v nizozemské firmě GreenChem. Koupě má být uskutečněna slovenským podnikem Duslo, patřícím do Babišovy skupiny.

O akvizici informuje společnost GreenChem na svých webových stránkách, vyjádření české strany se HN nepodařilo získat.

GreenChem je největší evropský dodavatel AdBlue - přídavného roztoku používaného v nákladních automobilech, který snižuje vliv motorů na životní prostředí. Se slovenským podnikem Duslo zahájil spolupráci už v loňském roce.

Částka, kterou Duslo zaplatí, ani přesná výše podílu nebyly zveřejněny. Kapitálová injekce slovenské firmy do GreenChemu bude uskutečněna nákupem akcií GreenChem Holding International, což je holdingová společnost GreenChemu.

Podle zakladatele společnosti GreenChem, Teuna de Bruijna, obchod upevní pozici GreenChemu na trhu a dává společnosti možnosti pro budoucí růst a bezpečné zásobování.

Společnost Agrofert Holding loni vykázala zisk před zdaněním 6,153 miliardy korun. Konsolidované tržby za prodej zboží, výrobků a služeb byly 101,365 miliardy korun. Objem tržeb se ve srovnání s rokem 2007 zvýšil o 21,6 procenta, tedy o 17,98 miliardy.

Už v průběhu loňského roku proběhlo ve skupině Agrofert značné množství fúzí, ale i zakládání nových společností. Klíčová byla nedávná koupě firmy Agropol (podle spekulací možná za 6 až 8 miliard korun. Mezi další akvizice roku 2008 patří například První Žatecká, či ZVOS Hustopeče. Loni v říjnu povolil antimonopolní úřad Agrofertu i převzetí Milkagra a olomoucké Olmy, druhé největší mlékárny v zemi.

Impérium Agrofert

6,153 miliardy korun
činil loňský zisk společnosti Agrofert před zdaněním. Objem tržeb se ve srovnání s rokem 2007 zvýšil o 21,6 procenta na 101,37 miliardy korun.

224 Ovládaných firem
Počátkem roku 2008 patřilo do Agrofert Holdingu 224 společností, v nichž má aspoň desetiprocentní podíl. Zabývají se chemií, zemědělstvím i potravinářstvím.

AUTOR: Zuzana Luňáková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů