Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologické organizace hodnotí české předsednictví: Dobré v odpadech a chemických látkách, špatné v klimatu a energetice

Ekologické organizace hodnotí české předsednictví: Dobré v odpadech a chemických látkách, špatné v klimatu a energetice

České předsednictví, přes některé úspěchy v jiných oblastech, nedokázalo posunout příliš kupředu agendu EU v oblasti životního prostředí a ochrany klimatu. I přes nová vědecká zjištění o postupujících změnách klimatu a značné úsilí ministra Bursíka v mezinárodním vyjednávání, nedokázalo české předsednictví přimět EU ke konkrétnímu závazku k financování opatření proti změnám klimatu v rozvojových zemích.

„Unie vyslala velmi negativní signál do mezinárodního vyjednávání o nové globální klimatické dohodě, která by měla být uzavřena v prosinci v Kodani. České předsednictví prostředkovalo společná jednání resortů životního prostředí a financí, ministři financí se však nedokázali shodnout na konkrétní podpoře rozvojovým zemím,“ uvedl Ondřej Rut ze Zeleného kruhu.

Téměř bez povšimnutí zůstala také změna směrnice o energetické náročnosti budov, kterou české předsednictví sice odmoderovalo, ale neposunulo potřebným směrem. V energetických úsporách v budovách přitom leží největší potenciál snižování emisí a česká i evropská energetická nezávislost. Ekonomicky rentabilní opatření k vylepšení energetické bilance budov mohou už do roku 2020 ušetřit ekvivalent tří čtvrtin dovozu zemního plynu z Ruska do EU.

Za ekologické organizace zhodnotil české předsednictví důkladně Evropský úřad pro životní prostředí (EEB). Podle EEB dělalo české předsednictví, co mohlo, ale konkrétní výsledky jsou spíše zklamáním, zejména v oblasti klimatu nebo průmyslového znečištění. Předsednictví se také nepodařilo přesvědčit státy EU o potřebě znovu otevřít jednání o směrnici o půdách.

Naopak velmi pozitivně lze hodnotit roli předsednictví v jednání v rámci UNEP, který díky úsilí EU započal jednání o nové právně závazné globální dohodě o omezování rtuti. EEB také ocenil tlak Rady EU na Komisi, aby do roku 2010 předložila návrh legislativy o biologickém odpadu.

Zdroj: Zelený kruh

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů