Pátek, 29. března 2024

Teplárny jdou do boje o miliardy

Teplárny jdou do boje o miliardy

Teplárny lobbují u senátorů, aby povolenky byly zdarma. Podle Bursíka by naopak energetici měli za emise platit miliardy státu.

Domácí energetika je ve varu. V parlamentu sílí přetahovaná o bezplatné emisní povolenky za 68 miliard korun, které na základě bruselského rozhodnutí smí Česká republika po roce 2013 rozdělit výrobcům elektřiny.

Podmínkou pro získání povolenek zdarma jsou investice do snížení emisí. Podle zákona, který před dvěma týdny prošel sněmovnou, musí uchazeči polovinu těchto investic dokončit do roku 2011. To dokáže splnit jediná firma - státem ovládaný ČEZ. Brusel přitom počítá s rozložením investic až do roku 2019, či dokonce 2020.

Úpravu zjevně šitou na míru ČEZ poslanci schválili narychlo, bez projednání ve vládě, bez odborné diskuse, formou "přílepku" k jinému zákonu. Část konkurentů ČEZ se s tím nehodlá smířit. Několik vlivných firem z teplárenské branže spustilo lobbistickou kampaň, v níž přesvědčují senátory, aby při schvalování v horní komoře parlamentu k zákonu připojili další přílepek, který stanoví speciálně pro výrobce tepla měkčí pravidla.

"V tomto přílepku by měly být delší termíny pro investice, reálné i pro jiné firmy než ČEZ," říká šéf představenstva společnosti Dalkia Zdeněk Duba. Přísné časové limity vysvětluje iniciátor přílepku poslanec ODS Martin Říman snahou rozhýbat co nejrychleji investicemi ekonomiku postiženou krizí. "Nejde o zvýhodnění ČEZ, možnost investovat mají všichni stejnou," tvrdí.

Teplárníci to odmítají. "Počítali jsme s tím, že investice do snížení emisí rozložíme do roku 2019. Rychlejší tempo zdraží teplo," varuje Duba.

Na senátory hodlá vedle teplárenských firem tlačit i Strana zelených. "ČEZ se snaží, aby modernizace jeho elektráren Ledvice, Prunéřov, Počerady či Tušimice byly uznány za projekty, na které lze získat povolenky zdarma. Není ale důvod, aby ČEZ dostal desítky miliard korun a nenabídl žádnou hodnotu navíc," řekl Bursík, který má ale jiný cíl než teplárny. Chce přidělování bezplatných povolenek firmám zcela zrušit. Tvrdí, že vhodnější bude, když firmy za emise odvedou miliardy státu a ten je do ekologie investuje sám.

Právě Bursíkovy radikální požadavky ale energetiky rozdělily. Zatímco Duba a několik jeho spojenců volá po úpravě "povolenkového" zákona v Senátu ještě před parlamentními prázdninami, část firem radí do schvalovacího procesu teď raději nezasahovat, aby energetika o povolenky zdarma nakonec nepřišla úplně. Ke zdrženlivosti vyzývá i šéf ČEZ Martin Roman.

"Přísné časové limity nejsou výhodné ani pro nás," tvrdí. A ujišťuje, že v září bude dost času zahájit společnou kampaň za jejich změkčení. Podobně nyní mluví i Daniel Křetínský z J&T, energetické dvojky, která stále otevřeněji vystupuje jako spojenec ČEZ. "Sněmovnou schválená norma je dobrá cesta, doporučuji ji v Senátu schválit. O změkčení limitů můžeme jednat později," řekl Křetínský. Část teplárníků se odkladu bojí: "V září může být pozdě a povolenky zdarma pak opravdu nikdo jiný než ČEZ nezíská," varuje Duba.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů