Pátek, 29. března 2024

Nový protiplynový Man TGL brněnských hasičů

Pozornému oku Brňanů neuniklo nové vozidlo brněnských hasičů.

Nový protiplynový  Man TGL brněnských hasičů

 

  • Jedná se o vůz protiplynové služby, nebo chcete-li PPLA MAN TGL, který nahradil dosavadní vozidlo na podvozku Liaz  L 101.

    Jak už označení napovídá, nové vozidlo chemické služby je postaveno na podvozku MAN - TGL 12.240 4x2 BB. Pohání jej naftový 6 válec o obsahu 6871 cm3 a výkonu 176 kW při 2400 ot. min-1. Výkon motoru se přenáší přes automatizovanou suchou spojku a poloautomatickou 12 stupňovou zubovou převodovku s elektropneumatickým řazením pouze na zadní nápravu, která je vybavena uzávěrkou diferenciálu. Rychlost je elektronicky omezena na 110 km/h. O zastavení vozidla se starají na přední nápravě kotoučové a na zadní bubnové brzdy se systémem ABS, kterým v brždění 12 tun pomáhá  odlehčovací motorová brzda.

    Kabina je 3 místná, typ L, spací. Za sedadly však není lůžko pro odpočinek, ale poličky, kde jsou umístěny detekční a analytické přístroje pro zjištění přítomnosti a koncentrace nebezpečných látek. Výbušné plyny detekuje explozimetr Sewerin, toxické plyny Dräger CMS, oxid uhelnatý MicroPac a bojové otravné látky pak CHP 71. K dispozici jsou i multimetry  OLDHAM MX21 a GASALERT Micro5, které spojují explozimetr, toximetr a oxymetr do jednoho přístroje. Specialitou jsou dva analytické přístroje, Ramanův spektrometr AGURA, který identifikuje prášky, gely a kapaliny a přístroj GDA určený pro detekci plynů. Pro případ výskytu radioaktivních látek jsou k dispozici radiometry DC-3E a DC-3H, indikátor ionizujícího záření GI-3H a zásahový dozimetr U RAD 115.  V kabině je také umístěn notebook s registrem nebezpečných látek MEDIS ALARM, který zároveň slouží k vyhodnocování složitějších měření. Nalezení cesty posádce k místu události usnadňuje satelitní navigace GPS Garmin nüvi. V postranních schránkách kabiny je vlevo uložen materiál pro odběry vzorků, vpravo je povinná výbava vozidla a nářadí pro strojníka. Na kabině je namontována záblesková rampa  Federal Signal VAMA Phoenix se dvěmi výbojkami v anglické verzi doplněná vpředu párem diodových a vzadu párem zábleskových světel modré barvy.

    Nástavba, kterou vyrobila firma Ivacar (KM REST) Ivančice podle návrhu techniků chemické služby, je plastová a kostra je vyrobená z nerezových profilů, je tepelně izolována a vytápěna nezávislým topením. Vstup do nástavby umožňují dvoje odsuvné dveře. Předními dveřmi se vstupuje do pracovní části, kde jsou skříně s vybavením, ve kterých je uloženo 14 ks vzduchových dýchacích přístrojů Dräger PSS, 15 ks vyváděcích přístrojů Saturn S2, 6 ks kyslíkových přístrojů Dräger Travox a 2 ks křísících přístrojů Saturn OXY. Samozřejmostí jsou náhradní masky uložené v policích pod stropem. Dále jsou ve skříních uloženy protichemické přetlakové obleky (8 ks OPCH 90 a 4 ks Dräger Team Master Pro). Pro použití radiostanic pod přetlakový oblek je připraveno 5 přileb Gallet  s náhlavní soupravou. Jednorázové ochranné obleky, respirátory, lékárničky a další drobné vybavení je uloženo ve skříních nad pracovními stoly. Desky stolů se dají odklopit a pod nimi se nacházejí dva páry pojízdných košů, ve kterých je  uloženo 60 náhradních tlakových lahví pro dýchací přístroje. Koše jsou přístupné i z vnějšku vozidla nahoru odklopnými dveřmi. Prostor pro odpočinek je od pracovního oddělen pouze sklopným stolem a je z venku přístupný samostatnými dveřmi. Disponuje dřezem s tekoucí studenou i teplou vodou, elektrickým vařičem, rychlovarnou konvicí a dalším vybavením pro přípravu teplých nápojů. V prostoru pod sedáky je uložen vysokotlaký čistič Nulfisk E 140.2, pneumatické čerpadlo na nebezpečné látky Almatec, prodlužovací kabely, halogenová svítidla a ochranné nápoje. Pouze z vnějšku nástavby jsou přístupné další skříně, ve kterých je uložena dekontaminační sprcha,  přiměšovač dekontaminačního prostředku, kalové čerpadlo na vodu, barel na kontaminované materiály, průmyslový vysavač Nulfisk Alto Attix 3, neutralizační a dekontaminační prostředky, dálkový dýchací přístroj Dräger PAS AirPack 1 a elektrocentrála honda ECT 6500 K1 o maximálním výkonu 5,6 kW. Na zádi nástavby je namontován ručně výsuvný osvětlovací stožár od firmy Fireco systems o výkonu 2 x 500W a diodová oranžová sváděcí alej.
     

    ZDROJ: Požáry.cz, Ondřej Skácel

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů