Čtvrtek, 25. dubna 2024

Senát váhá, co s "dárkem" pro ČEZ

Senát váhá, co s "dárkem" pro ČEZ

Poslaneckému "dárku" v hodnotě desítek miliard korun pro polostátní ČEZ hrozí komplikace. Už dva senátní výbory se totiž vyjádřily odmítavě k návrhu novely zákona, který dává energetickým firmám možnost získat po roce 2013 bezplatně emisní povolenky, které Česko loni prolobbovalo v Bruselu. Podle kritiků na ně totiž dosáhne právě jen ČEZ, další firmy by přísné lhůty pro investice do modernizace technologií jen těžko zvládly.

K senátnímu výboru pro životní prostředí, který navrhl sporný přílepek z novely zákona o spotřebních daních zcela vyškrtnout, se včera podle ČTK postavili proti i senátoři z ústavně-právního výboru.

Jejich kolegové z hospodářského výboru už minulý týden doporučili senátorům, aby s novelou souhlasili, ale zároveň upozornili, že lhůty, jak jsou v novele navrženy, jsou pro výrobce elektřiny vražedné.

To tvrdí i kritici novely. "Sněmovna schválila pravidla, jež ukládají zájemcům o ně, aby měli polovinu investic hotovou do roku 2011. Jenomže my jsme počítali s tím, že je rozložíme do roku 2016," řekl nedávno HN Zdeněk Duba, šéf představenstva teplárenské společnosti Dalkia ČR.

Podle zastánců má novela, kterou jako "přílepek" ve sněmovně prosadili exministři průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) a Milan Urban (ČSSD), umožnit rychlou a účinnou modernizaci české energetiky a přispět ke zmírnění dopadů krize - tím, že firmy budou muset vynaložit peníze co nejrychleji.

Senátoři ze senátního hospodářského výboru nicméně uvažují, že připraví novelu, "která bude reálné možnosti výrobců elektřiny respektovat". Jinými slovy, zákonodárcům na stole přistane další přílepek, který pravidla pro získání bezplatných povolenek změkčí.

Nový systém rozdělování povolenek kritizovali ve sněmovně i exministři životního prostředí a financí Martin Bursík (SZ) a Miroslav Kalousek (TOP09).

Senátoři budou o novele hlasovat na schůzi, která začíná ve středu. Pokud návrh shodí, vrátí se k novému projednání do Poslanecké sněmovny.

AUTOR: Martin Petříček
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů