Středa, 24. dubna 2024

Zlínský kraj uspěl s projekty na zlepšování kvality ovzduší

Zlínský kraj uspěl s projekty na zlepšování kvality ovzduší
ZLÍN, PRAHA – Se dvěma projekty na rekonstrukce topných systémů v krajských nemocnicích ve Zlíně a Uherském Hradišti uspěl v 8. výzvě Operačního programu Životní prostředí vyhlašovaného ministerstvem životního prostředí Zlínský kraj. Celkem bylo v prioritní ose 2 podpořeno 53 projektů na zlepšování kvality ovzduší a omezování emisí. Projekty v krajem zřizovaných nemocnicích, jejichž realizace by měla proběhnout v příštím roce, připravila Energetická agentura Zlínského kraje, o.p.s. ve spolupráci s odborem investic krajského úřadu ve Zlíně.
 

Rekonstrukce parního rozvodu centrálního rozvodu tepla na teplovodní systém v areálu Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně (o celkových uznatelných nákladech 43 milionů s dotací ve výši necelých 26 milionů korun) je přitom druhým finančně nejnáročnějším ze schválených projektů v dané prioritní ose po rekonstrukci kotlů v Teplárně Strakonice (s výší dotace 161 milionů korun).
Podpořené projekty se zaměřují zejména na rekonstrukci lokálních kotelen a rozvodů tepla. Příjemci podpory získávají peníze z operačního programu průběžně a nemusí čekat až na ukončení projektu. Státní fond životního prostředí posílá peníze i na dosud neproplacené faktury. To je pro realizátory projektů zejména v době finanční krize výrazná pomoc.
V minulých dnech EAZK podala pro Zlínský kraj dalších 16 projektových žádostí na zateplení středních škol v majetku kraje, 2 na zateplení obou výše uvedených nemocnic a 3 ústavů soc. služeb – celkem 21 žádostí pro Zlínský kraj a dalších cca 20 žádostí pro zateplení obecních budov. Výzva na podávání projektů je otevřena do konce září, ovšem je omezena finančním limitem 7,5 mld. Kč.


10. 8. 2009 – (mj)
S využitím tiskové zprávy MŽP

Další informace:
Ing. Miroslava Knotková
ředitelka Energetické agentury Zlínského kraje,o.p.s.
tř. Tomáše Bati 21, 761 90 Zlín
tel.: 577 043 940; mobil: 603 883 999
kancelář: Budova č. 22, dv. 306
e-mail: miroslava.knotkova@eazk.cz
www.eazk.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů