Čtvrtek, 28. března 2024

Zlověstné víry zvané divoká štvanice znaly už staré kroniky

Zlověstné víry zvané divoká štvanice znaly už staré kroniky

To dřív nebývalo, napadne asi leckoho nad zprávami o tornádech u nás. A skoro automaticky se k tomu přidají úvahy nad klimatickými změnami. Ale ať už se klima mění nebo ne, právě tornáda jsou názornou ukázkou toho, jak informační masáž o globálním oteplování podprahově deformuje myšlení. Většina odborníků na počasí a klima (alespoň těch seriózních, kteří si na oteplovací panice nebudují kariéry) totiž soudí, že zlověstné větrné víry se na našem území vyskytovaly vždy.

O tornádech v minulosti svědčí nejen staré kroniky, ale i lidové pověsti - třeba ty o strašidelném zjevení zvaném divoká štvanice. To jste šli lesem, náhle se strhl hrozný ryk a troubení, oblohou se hnali divocí jezdci štvoucí zvěř a stromy padaly. Kdo to přežil, viděl divokou jízdu, protože pojem tornádo se v lidové slovesnosti jaksi nevyskytovalo.

Přitom česká tornáda jsou krotká: málokdy dosáhnou opravdu ničivé síly, trvají krátce a většinou se vyřádí ve volné přírodě. Tam dřív lidé za bouřlivého počasí pokud možno nechodili, protože neznali turistiku ani outdoorové sporty.

Jenže životní styl se mění, takže s tornády je potřeba se naučit žít. Ostatně i u nás už jsou nadšenci, kteří naopak pořádají štvanice na ně - a na internetu se pak chlubí fotkami obzvlášť vyvinutých kousků.

AUTOR: Jan A. Novák

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů