Čtvrtek, 28. března 2024

Čína slíbila, že sníží emise CO2

Čína slíbila, že sníží emise CO2

Číňané prý do roku 2020 "výrazně" sníží emise skleníkových plynů. Prezident Klaus mluvil v OSN o hysterii v diskusi o klimatických změnách.

Snižování emisí je naléhavý problém a čas k řešení se krátí, shodli se představitelé více než 100 zemí na včerejší newyorské schůzce, která měla připravit kontury klimatické dohody před klíčovou prosincovou schůzkou v Kodani.

"Dopadům globálního oteplování se nevyhne žádná země," shrnul široce sdílené mínění americký prezident Barack Obama.

Vyzval průmyslové země, aby přijaly závazky, které stav změní.

Konkrétnější závazek nabídl čínský prezident Chu Ťin-tchao, který slíbil snížení emisí do roku 2020.

Světoví politici se na schůzce shodli zejména v tom, že omezení emisí skleníkových plynů bude značně nákladná záležitost. Tím ale shoda končí.

Představitelé vyspělých zemí a lídři třetího světa vnímali zcela odlišně odpovědi na dvě otázky.

Kolik bude snižování emisí stát? A kdo by měl tyto náklady platit?

Zachovat růst

Na setkání, které svolal generální tajemník OSN Pan Ki-mun, se projevilo názorové pnutí mezi Čínou a USA. Obě země jsou největšími producenty skleníkových plynů, které jsou podle většiny vědců příčinou globálního oteplování.

"Jsou to dvě klíčové země, které mohou mít na jednání velký vliv," řekl šéf OSN Pan Ki-Mun.

Obama se - na rozdíl od svého předchůdce George Bushe - staví ke snižování emisí vstřícně.

Zdůraznil, že průmyslové země musí nepříznivý stav změnit. "Na řešení se musí podílet všichni velcí producenti," řekl. Státy by měly přijmout dohodu, která by zachovala ekonomický růst, aniž by ohrozila planetu.

Konkrétní závazky ale nenabídl. Podle pozorovatelů si to nemohl dovolit vzhledem k choulostivému postavení na domácí scéně. Příliš kapitálu i energie musí věnovat zdravotní reformě.

Snížení emisí představuje velkou zátěž pro firmy. Obama by obtížně vysvětloval, proč jsou američtí podnikatelé znevýhodněni proti konkurenci z třetího světa.

Mnozí ekologičtí aktivisté byli proto jeho projevem zklamáni. Čekali víc. "Jsme zklamáni," komentoval Obamovu řeč Thomas Henningsen, klimatický expert organizace Greenpeace.

S vlažným vystoupením americké strany kontrastovala čínská nabídka. Prezident Chu Ťin-tchao prohlásil, že Peking "výrazně" sníží do roku 2020 emise ve srovnání se stavem v roce 2005.

Čínský závazek

Chu bez dalšího upřesnění slíbil, že emise porostou v Číně mírnějším tempem než ekonomika. V ostře sledovaném vystoupení také uvedl, že jeho země se soustředí na vývoj obnovitelné energie.

Jeho projev je vnímán jako zjevná výzva Američanům. Bez dohody obou zemí je jakákoli dohoda o klimatu nemyslitelná. Obě země jsou odpovědné za vypouštění 40 procent světových emisí.

"Obě země úzce spolupracují na tom, aby našly společnou půdu," řekl agentuře Bloomberg bývalý britský premiér Tony Blair.

Podle agentury AFP ale přijal Washington včerejší sliby Číny se značnou rezervou. Američtí představitelé ocenili čínské přísliby, ale považují je za příliš nekonkrétní, nechtěli je proto nijak blíže komentovat.

Čína reprezentuje země třetího světa, které požadují po Západu finanční pomoc, aby mohly nést vysoké náklady boje s globálním oteplováním. "Není to jen odpovědnost rozvinutých zemí, ale i jejich zájem," řekl Chu Ťin-tchao

V době trvající globální krize ale k tomu projevují vyspělé země jen malou ochotu.

Setkání se účastnil i prezident Václav Klaus, který jako jeden z mála politiků ostře vystupuje proti snahám o celosvětovou dohodu na opatřeních proti globálnímu oteplování. Debatě o klimatické změně podle něj dominuje hysterie. Klaus se účastnil jednoho z kulatých stolů.


Obamovy summity

Klimatické změny
Na summit OSN o změnách klimatu se sjeli vrcholní představitelé více než stovky zemí. Ostře sledován byl projev Baracka Obamy i čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa. Na summitu je přítomen i český prezident Václav Klaus.

Blízký východ
Barack Obama se snažil při jednání s palestinským lídrem Mahmúdem Abbásem a izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem dosáhnout pokroku v blízkovýchodních jednáních.

Chudá Afrika
Americký prezident se sešel i s lídry subsaharských zemí, aby našli recept na povzbuzení tamních ekonomik a vytváření nových pracovních příležitostí.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů