Úterý, 23. dubna 2024

V Moravskoslezském kraji se sice ovzduší zlepšilo, stále je ale nejhorší v republice

V Moravskoslezském kraji se sice ovzduší zlepšilo, stále je ale nejhorší v republice

Přestože mnohé průmyslové podniky na Ostravsku snížily kvůli krizi výrobu, takže se v regionu mírně zlepšil stav ovzduší, je situace v Moravskoslezském kraji stále nejhorší v České republice. V pondělí na tiskové konferenci občanského sdružení Arnika o tom informovala Vendula Krčmářová.

"Podle integrovaného registru zůstávají v kraji mezi největšími znečišťovateli provozy hutního a chemického průmyslu," řekla vedoucí kampaně Arniky Čistější ovzduší pro Ostravsko Krčmářová s tím, že v žebříčcích znečišťovatelů figurují na předních místech ArcelorMittal, BorsodChem MCHZ,Třinecké železárny, Dukol Ostrava, ale kvůli čističce odpadních vod, která je extrémně zatížená, také například Ostravské vodárny a kanalizace.

U některých firem, které loni figurovaly na předních místech žebříčků znečišťovatelů, se podařilo vhodnými ekologickými investicemi snížit emise především rakovinotvorných letek. Podle Kateřiny Hryzákové z Arniky, která žebříčky každoročně sestavuje, například společnost Ivax Pharmaceuticals snížila emise nebezpečného dichlormehanu o 26,5 tuny z loňských 28,9 tuny. Bohumínský závod výrobce izolací Rockwool zase razantně snížil emise formaldehydu, když zavedl technologii umožňující větší a přesnější dávkování amoniaku, který váže volný formaldehyd.

Podle Arniky ale nadále trvají problémy se společností ArcelorMittal. "Emise z tohoto podniku se příliš nezměnily. Podle hlášení nadále vypouští do ovzduší 1170 tun prachových částic za rok, což je stále největší množství prachových částic z celé ČR. "Prachové částice na sebe vážou karcinogenní látky, například benzoazopyren. Snadno pronikají do plic a jejich negativní vliv se může projevovat až na dalších generacích," varovala Krčmářová.

Autor: Ivana Gračková

www.mediafax.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů