Pátek, 29. března 2024

Britští řidiči budou možná platit za znečištění ovzduší

Britští řidiči budou možná platit za znečištění ovzduší

Londýn - Britští motoristé by mohli být do budoucna nuceni platit další sumu, pokud vjedou na silnice s hustým provozem. Informoval o tom britský list Daily Mail s odvoláním na vládního úředníka pro dohled nad znečišťováním ovzduší.

Výbor pro změnu klimatu v čele s Lordem Turnerem chce, aby ministři předložili návrh na cenovou kalkulaci s cílem předejít globálnímu oteplování.

Podle kontroverzního schématu by automobily měly být opatřeny elektronickým zařízením, které by bylo řízeno satelitně nebo za pomoci mýtnic umístěných podél silnic. Poplatky by se mohly během dopravní zácpy vyšplhat až na jednu libru padesát za míli (1,6 kilometru).

Ve zprávě zaslané premiérovi země, vyzývají odborní poradci k "zelené revoluci" - s tisíci větrnými turbínami, nukleárními elektrárnami a 1,7 miliony elektrických aut - pokud má Velká Británie splnit své právně závazné cíle týkající se skleníkových plynů.

Dále zpráva uvádí tipy na takzvané "eko-řízení automobilu" - jako například nebrzdit zbrkle a držet se rychlostních limitů, které by se mělo učit v autoškolách. Dřívější snahy zavést další silniční poplatky ztroskotaly na odporu motoristů a občanských aktivistů.

V roce 2004 tehdejší ministr dopravy Alistair Darling oznámil plány na vytvoření cenové kalkulace pro motoristy na celostátní úrovni.

Tehdy měli motoristé platit od dvou pencí do libry a půl za míli - podle toho, kdy se na silnicích pohybují a během kterého stupně přetížení komunikace. Od myšlenky ale tehdejší vláda odstoupila poté, co petici proti zavedení "zelené daně" podepsalo více než 1,8 milionu lidí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů