Sobota, 20. dubna 2024

Ministr Dusík: Sankcionujme ty, kteří netopí ekologicky

Ministr Dusík: Sankcionujme ty, kteří netopí ekologicky

Nový ministr životního prostředí Jan Dusík v pondělí pro Rádio Česko řekl, že by ti, kteří netopí ekologicky, měli být do budoucna sankcionováni. Znevýhodňování neekologického topení podle Dusíka může pomoci v přecházení na obnovitelné zdroje.

"V novém zákoně o ochraně ovzduší plánujeme postupné sankcionování nevyhovujících kotlů, aby byli lidé ekonomicky motivováni k tomu pořídit si nový kotel, nebo přejít na obnovitelné zdroje a snižovat tak lokální znečištění, které může být někde velkým problémem," řekl v pondělí Jan Dusík.

Ten tak reagoval rovněž na Zprávu o stavu ovzduší za rok 2008, kterou ve stejný den projednávala vláda. Podle dokumentu loni více než 40 procent obyvatel České republiky dýchalo vzduch s příliš vysokými koncentracemi rakovinotvorných látek.

"Bez opatření na úrovni domácností se nám problémy kvality ovzduší nepodaří uspokojivě vyřešit," uvedl Dusík. "Z programu Zelená úsporám nabízíme podporu na výměnu kotlů, chceme na lidi působit i informacemi o tom, jaká zdravotní rizika jsou spojena s nekvalitním spalováním či spalováním odpadů. A chceme mít i právní nástroje, abychom měli možnost si pravidla vynutit. I když to se týká hlavně velkých průmyslových zařízení," dodal.

Pro Dusíka bude jedním z prvních kroků ve funkci účast na kodaňské konferenci, které přikládá velkou váhu: "Asi nejdůležitější první krok, který mě čeká v prosinci, je kodaňská konference o klimatu, na tu se chci plně soustředit. Myslím si, že základní rámec dohody na snižování emisí padne už v Kodani. Lídři se budou chtít dohodnout a neodjet z Kodaně jen s nějakou proklamací," odhaduje Dusík.

Jan Dusík ve funkci ministra životního prostředí nahradil odstupujícího Ladislava Mika, kterému doposud dělal náměstka. Do funkce ho jmenoval prezident republiky Václav Klaus v pondělí odpoledne. Společně s Dusíkem byli do nových ministerských funkcí jmenování také Juraj Chmiel a Pavel Zářecký.

Autor: Filip Nachtmann

www.mediafax.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů