Čtvrtek, 28. března 2024

Topíte plynem či LTO? Měříte znečištění ovzduší?

Topíte plynem či LTO? Měříte znečištění ovzduší?

Někteří majitelé čerpacích stanic byli upozorněni, že mají povinnost jako provozovatel kotle na ústřední vytápění a ohřev vody v shopu čerpací stanice, kde topení je propojeno často i s mycí halou a temperací podlahy boxů ručního podat hlášení o měření středního zdroje znečištění právě podle typu a výkonu kotle. Je tato povinnost zákonní a na koho se vztahuje?

Veškeré kotle pro vytápění - plynové a na LTO - se jmenovitým tepelným výkonem nad 11 kW podléhají povinnosti měření malých zdrojů znečišťování ovzduší Zákona č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší (dále jen zákon). Povinnost měření a podávat oznámení o provedení měření u malého zdroje znečišťování ovzduší ve smyslu ustanovení upravuje § 12 odst.1, písm. f) a g) zákona:
Provozovatel malých zdrojů znečištění ovzduší je povinen prostřednictvím oprávněné osoby nejméně 1 x za 2 roky provést jeho měření a do 30 dnů od data uskutečnění tohoto měření oznámit jeho provedení na příslušný Městský úřad/Magistrát, odbor životního prostředí.


Milan Novák, Ekobena
Zdroj: PETROLmedia

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů