Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ovzduší bude i nadále pod dohledem

Ovzduší bude i nadále pod dohledem

Otrokovice - Už od roku 1996 měří v Otrokovicích stav ovzduší. Dvě stanice ve městě zjišťují jeho kvalitu a meteorologické podmínky. Od příštího roku bude v diagnostice pokračovat jen jedna.

"Kvalita ovzduší v Otrokovicích se dlouhodobě drží pod hranicí stanovených limitů, můžeme tedy říci, že je dobrá," okomentovala aktuální situaci starostka města Radoslava Matuszková.

Vedení Otrokovic je si ale vědomo velkého průmyslového zatížení některých částí obce. "Snažíme se proto alespoň částečně snížit tuto zátěž například omezením průjezdu nákladních vozidel centrem," podotkla starostka.

Rada města na svém pondělním zasedání rozhodla o pokračování kontinuálního měření kvality ovzduší. Od roku 2010 bude monitoring sledovaných veličin probíhat na stanici umístěné na ZŠ Trávníky.

"Na webu města v sekci životní prostředí bude možno nadále získávat informace o okamžitém stavu koncentrace oxidu siřičitého a oxidu dusičitého," upřesnila mluvčí Otrokovic Lenka Krupková.

Měří se i teplota a množství srážek. "Od roku 2007 můžeme díky stanicím sledovat také množství polétavého prachu," doplnila mluvčí města.

Oxidy dusíku i oxid siřičitý způsobují především okyselování deštů. "Při smíchání s vodou utvoří kyselinu, která se dostane do půdy a škodí rostlinám," vysvětlil meteorolog Libor Hejkrlík.

Data získaná měřením jednotlivých veličin jsou během roku statisticky zpracována a vždy v prvním čtvrtletí předána městu v podobě souhrnné informace za uplynulý rok. "Z údajů za posledních pět let můžeme vyčíst, že dochází k pozvolnému snižování koncentrace oxidu dusičitého," informovala Krupková.

Oba sledované oxidy, tedy dusičitý a siřičitý, nedosáhly v ročním průměru limitních hodnot stanovených zákonem. "A to s velkou rezervou," doplnila. Hodnoty naměřené v roce 2009 budou známy koncem března příštího roku.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů