Sobota, 20. dubna 2024

Palas: Na sever Moravy by se mělo vracet více peněz na ekologii

Palas: Na sever Moravy by se mělo vracet více peněz na ekologii

Ostrava - Ministr životního prostředí Jan Dusík řešil v Ostravě stav ovzduší v regionu, který už několik týdnů není dobrý. Moravskoslezský kraj například požaduje, aby se do kraje vracelo alespoň 80 procent z peněz, které firmy odvádějí do Státního fondu životního prostředí. Dalším požadavkem je také, aby stát zajistil pravomoce pro obce, aby mohly kontrolovat, čím topí domácnosti.

Podle hejtmana Jaroslava Palase (ČSSD) firmy ročně do fondu odvedou 100 až 130 milionů korun. Stát nebo Evropská unie by navíc měly velkým znečišťovatelům finančně pomoci s investicemi do ekologizace provozů, uvedl hejtman. Peníze, které by se z SFŽP vracely zpět do kraje, by měly sloužit právě na zavedení ekologičtějších technologií. Dusík uvedl, že prostředky z fondu se už nyní vracejí zpět do oblasti životního prostředí. "Máme prioritní oblasti a mezi prioritní oblasti patří Moravskoslezský kraj," podotkl Dusík. Palas dodal, že v době, kdy se privatizovaly velké průmyslové podniky na Ostravsku, v jiných evropských zemích už se investovalo do nových technologií a tyto investice šly z části z veřejných zdrojů.

Podle vysvětlení ředitele SFŽP Petra Štěpánka jsou poplatky, které moravskoslezští znečišťovatelé fondu odvádějí, příspěvkem do tzv. národního fondu. Z něj stát spolufinancuje evropské projekty, a to většinou 5 procenty. V roce 2008 fond podle výroční zprávy od znečišťovatelů z celého Česka vybral za vypouštění emisí do ovzduší přes půl miliardy korun. "Pak záleží na tom, zda kraj předloží projekty a zda jde o projekty úspěšné, nebo neúspěšné," uvedl Štěpánek. Dodal, že peníze nejsou rozdělovány poměrně k tomu, kdo je odevzdal, ale podle kvalit předložených projektů. Přesunutí části příjmů z poplatků za znečištění na kraj by podle Štěpánka narušilo tento systém.

Dalším možným zdrojem peněz je podle Dusíka Operační program Životní prostředí, v němž je nyní zhruba 15 miliard korun na zlepšení kvality ovzduší. Ministr dodal, že zájmem ministerstva je, aby se peníze vyčerpaly a směřovaly právě do oblastí, které jsou z hlediska ochrany ovzduší nejpostiženější. "Chceme, aby ty peníze byly vyčerpány účelným způsobem, a budeme se snažit spolu s krajem a městem Ostravou diskutovat, jakým způsobem by se dal nastavit takový program, aby prostředky mohly směřovat tam, kde je to nejvíc potřeba," uvedl Dusík.

Kraj navíc poukázal na nutnost investovat peníze do obchvatů velkých měst, jako je například Frýdek-Místek nebo Krnov. Dusík přislíbil, že dopravní problematiku projedná s resortním ministrem Gustavem Slamečkou. Problémem jsou ale blížící se volby - Dusík chce dokončit vládní návrh zákona o ochraně ovzduší a jednat o možnostech ještě rychlejší reakce na smogové krize. S dalšími zbraněmi proti znečištění se ale bude muset vypořádat až jeho nástupce.

Arcelor investuje miliardu do zlepšení ovzduší

Ovzduší v Moravskoslezském kraji je opět horší. Český hydrometeorologický ústav už potřetí během několika týdnů vyhlásil takzvaný signál regulace, který varuje, že zejména podniky by měly omezit výrobu. Průměrné denní množství prachu v ovzduší překračuje povolený limit až šestinásobně a vyhlídky na zlepšení zatím nejsou. Největší zdroj polétavého prachu v regionu, Arcelor Mittal Ostrava, proto dnes zahájil miliardovou investici do odprášení. Vyroste tak nová hala, která bude odsávat emise z aglomerace. Zbavovat škodlivin je budou látkové filtry o celkovém rozměru sedmi fotbalových hřišť. "Musíme vyrábět udržitelně. Udržitelně ve vztahu k lidem, co kolem žijí, udržitelně ve vztahu k životnímu prostředí," uvedl generální ředitel Arceloru Augustine Kochuparampil.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů