Čtvrtek, 28. března 2024

Monzuny šíří znečištění z Asie

Monzuny šíří znečištění z Asie

Asijské znečištění zřejmě není jen problém jednoho kontinentu. Nová studie ukazuje, že saze, oxid siřičitý a další polutanty se v sezóně letních monzunů dostávají až do stratosféry a šíří se po celém světě.

Monzuny jsou jedním z nejsilnějších typů atmosférické cirkulace a naneštěstí se formují nad silně znečištěnými oblastmi, jakými jsou Čína nebo Indie. Monzuny vznikají v troposféře, která ve výšce 12 km nad zemí přechází ve stratosféru. Dlouho se věřilo, že naprostá většina polutantů zůstává pod touto hranicí a do stratosféry nezasahuje. Při satelitním sledování znečištění kyselinou kyanovodíkovou ale vědci z amerického Národního centra pro výzkum atmosféry zjistili, že v tropických oblastech mohou polutanty do stratosféry vstupovat ve velké míře.

Vědci se domnívají, že příčinou jsou proudy vzduchu zevnitř velkých monzunových mraků, které procházejí hranicí a dostávají se hluboko do stratosféry. S sebou přinášejí i polutanty jako např. oxid siřičitý nebo oxidy dusíku. Právě jejich přítomnost ve stratosféře vyvolala největší obavy, protože oxidy dusíku jsou známé svou schopností ničit ozón. Polutanty se navíc ve stratosféře rozkládají velice pomalu - mohou zde setrvávat celé roky a šířit se s větrem po celé zeměkouli. Podle vědců to znamená, že na asijské znečištění vzduchu se musíme dívat jako na globální problém.

Zdroj:

New Scientist
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů