Pátek, 29. března 2024

Zlepšení ovzduší v kraji přijde na desítky miliard korun

Zlepšení ovzduší v kraji přijde na desítky miliard korun

Na zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji bude potřeba více než 100 miliard korun. Na takovou částku totiž přijdou opatření, která navrhují vládě, aby se situace zlepšila. Odhad investic dnes zazněl v Ostravě na Konferenci o ovzduší, kterou pořádal zdejší magistrát.

V ostravských ulicích snad nepotkáte člověka, který by byl spokojený s tím, co dýchá.
Letos v zimě padaly rekordy v koncentracích polétavého prachu. Politici z regionu připravili pro vládu návrh, jak situaci řešit. Volají třeba po dobudování silnic a obchvatů anebo po dodacích pro podniky na modernizaci výroby.

Podle náměstka hejtmana Miroslava Nováka všechna opatření přijdou na 100 miliard korun. Jen infrastruktura by spolkla polovinu, firmy dalších 40 miliard korun. "Dostali bychom se tak na hodnoty, které nám umožňují nejmodernější a nejdokonalejší technologie právě v ochraně odprašování jednotlivých provozů," řekl náměstek.

Dnes se také vyjasnila situace okolo plánované žaloby města Ostravy na stát. Právníci na ní znovu pracují, protože premiér kvůli summitu USA-Rusko nepřijel, jak slíbil. A město přišlo i s vlastním návrhem. Vznikne fond, který by měl šest tisíc dětí z těch nejpostiženějších obvodů poslat na ozdravný pobyt. Podle náměstka primátora Dalibora Madeje bude zapotřebí 15 milionů korun.

"Dovedu si představit jednoduchou formu dotazníku, že si podají žádost, kterou město zhodnotí a tyto finanční prostředky poskytne. Ředitelé z těchto oblastí budou informováni o tom, v jakém řádu a jaké možnosti jsou tohoto fondu," míní Madej.

I když se peníze najdou, potrvá to několik let, než se postaví silnice a než firmy zmodernizují výrobu. Letos v zimě by měl nově v Ostravě fungovat alespoň varovný systém a jedná se o bezplatné hromadné dopravě v případě inverze.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů