Pátek, 19. dubna 2024

Sopečný mrak postupuje Evropou, uzavřel i vzdušný prostor nad celým Českem

Sopečný mrak postupuje Evropou, uzavřel i vzdušný prostor nad celým Českem

Od páteční 13. hodiny je celé nebe nad Českem bez letadel. Může za to islandská sopka Eyjafjallajökull, která se před časem probudila a ve středu začala chrlit popel a dým, který se šíří směrem k jihovýchodu.

Státy v západní a severní Evropě proto postupně uzavírají svá letiště a ruší všechny odlety. Hrozí totiž nebezpečí, že by letecké motory mohl vážně ohrozit sopečný popel s malými úlomky kamínků, ledu a písku, který se dostal do ovdzuší po výbuchu sopky.

Řízení letového provozu (ŘLP) v 10 hodin uzavřelo severozápadní část českého vzdušného prostoru, například nad letištěm Karlovy Vary. Dále se pár minut po poledni zastavil provoz na mezinárodním letišti Ruzyně a podle plánu se od 13 hodin uzavřel i zbytek českého vzdušného prostoru.

Aktuální dění sledujte ZDE

Mluvčí ŘLP Richard Klíma agentuře ČTK řekl, že v 16 hodin by se měla konat videokonference evropské letové služby Eurocontrol a jednotlivých středisek řízení letového provozu, kde by její účastníci měli hovořit o dalších scénářích možného vývoje. "Ale skutečně, je to přírodní jev, který se nedá ovlivnit," dodal.

Omezení leteckého provozu se nedotkne sportovního nebo rekreačního létání. Rovněž vrtulníky záchranné služby budou nadále pracovat, protože létají v nižších výškách.

Ruzyně zrušila 49 letů

Meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu obavy mírní. "Podle našich informací je sopečný mrak nyní nad Německem a k nám postupuje velmi pozvolna. Nad Islandem je totiž bezvětří nebo fouká jen slabý vítr," řekla serveru iHNed.cz. Odhadla, že do Česka by částice z islandské sopky měly dorazit v sobotu dopoledne.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu by k nám oblak vulkanického popela mohl dorazit již v pátek odpoledne. V přízemních hladinách nezhorší výrazně dohlednost, koncentrace škodlivin by neměly ohrozit lidské zdraví, popel se může projevit jemným nánosem na předmětech na zemi.

Mluvčí ruzyňského letiště Michaela Lagronová ČTK sdělila, že na dnešní den bylo zatím zrušeno 49 letů. Bez problémů se z Ruzyně zatím létá například do Itálie, Španělska, Portugalska, Slovenska, Budapešti nebo i do Krakova. Ve čtvrtek pražské letiště zrušilo celkem 58 letů.

Kvůli oblaku sopečného popela byly již ve čtvrtek zrušeny až čtyři tisíce letů, kromě Britských ostrovů také ve Skandinávii, Beneluxu a postupuje střední Evropou, nejnověji je vzdušný provoz bez letadel nad Litvou. (viz box v levém sloupci). V pátek ráno bylo uzavřeno také největší německé letiště, vzdušná křižovatka střední Evropy ve Frankfurtu nad Mohanem.

Odklad pohřbu polského prezidenta?

Jacek Sasin z polské prezidentské kanceláře naznačil, že by kvůli komplikacím mohl být odložen i nedělní pohřeb Lecha Kaczyńského. "Nevím, co se může stát, příslušné úřady situaci neustále sledují. Pokud nebudou moci v Krakově přistávat zahraniční hosté a nebude tam možné převézt těla prezidentského páru, může to ovlivnit průběh naplánovaných smutečních obřadů," prohlásil Sasin.

Letecké potíže v Evropě možná zkomplikují i ohlášený přílet amerického prezidenta Baracka Obamy na smuteční obřad. Napsala to polská agentura PAP. Bílý dům nicméně tvrdí, že prezident stále cestu do Polska v plánu má.

Agentura AP uvedla, že podobné omezení letového provozu svět zažil naposledy po teroristických útocích v New Yorku 11. září 2001. Podle Eurocontrolu bude letecká doprava nad Evropou narušena nejméně celý dnešní den. V evropském vzdušném prostoru se uskuteční jen půlka letů, tedy asi 11 tisíc oproti 28 tisícům v běžných podmínkách.

Video: Záběry po výbuchu sopky Eyjafjallajökull (text pokračuje níže)

Odborníci zatím nedovedou předpovědět, jak dlouho mohou omezení trvat. "Je pravděpodobné, že popel bude ze sopky vycházet s takovouto intenzitou ještě několik dnů nebo týdnů. Ale to, jak to ovlivní dopravu, závisí na počasí," sdělil agentuře AP islandský geofyzik Einar Kjartansson. Vše podle něj záleží na tom, kterým směrem bude foukat vítr.

"Stojí za to připomenout, že poslední erupce sopky Eyjafjallajoekull trvala více než dvanáct měsíců," doplňuje ho pro BBC profesor Bill McGuire z Londýnské univerzity. Středeční výbuch vynesl částečky prachu až do výšky přes 16 kilometrů.


Představitel NATS Philip Avery připomněl, že například v roce 1989 narušil vlet do mraku sopečného popela funkčnost všech čtyř motorů u letounu typu Boeing 747 společnosti KLM za letu z Amsterodamu na Aljašku. Motory se po proletu popela podařilo opět nahodit tak, aby letadlo bezpečně přistálo, ale byly vážně poškozeny.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů