Pátek, 19. dubna 2024

Ostrava zažaluje stát kvůli špatnému ovzduší do 14 dnů

Ostrava zažaluje stát kvůli špatnému ovzduší do 14 dnů

Do 14 dnů bude mít město Ostrava připravenu žalobu na stát kvůli nečinnosti ve vztahu ke špatnému ovzduší v regionu. Náměstek primátora Ostravy pro životní prostředí Dalibor Madej (ODS) v této chvíli neví, co by tomu ještě mohlo zabránit.

"Město už vyčerpalo všechny své možnosti, jak by mohlo dosáhnout nápravy. A stát na naše připomínky nereaguje," uvedl Madej. "Dokonce ani požadavek, aby uvnitř města nebyla povinná na dálnici D1 dálniční známka, což by dostalo z centra část dopravy, se nesetkal se vstřícností. Město Ostrava obdrželo od premiéra Václava Fischera dopis se zamítavým stanoviskem," dodal.

Madej se obává, že jednání vlády v Ostravě, které se ze začátku dubna muselo přesunout až na květen, už nepřinese nic konkrétního. "Čtrnáct dní před volbami to bude pro některé možná zajímavý reklamní tah, ale žádné jednoznačné kroky si už od toho slibovat nemůžeme. Dopadne to stejně, jako když do Ostravy jezdili ministři, nechali se tu s někým vyfotit, a zase odjeli bez toho, že by jejich návštěva přinesla konkrétní výsledek," prohlásil Madej.

Podle něj musí vláda co nejdříve stanovit jasnou energetickou politiku, protože bez níž lze jen těžko tlačit na provozovatele lokálních topenišť, aby se chovali ekologicky. "Když je jednou nejlepší elektřina, která je hned poté zase nejdražší, a jindy je to zase plyn, tak se nám jen velmi těžko přesvědčuje občany, aby ve svých kotlích spalovali pouze ekologické palivo. Kontrolám lokálních topenišť bych se přesto nebránil," řekl Madej a dodal, že jak občany, tak firmy by měl stát k chování šetrnému vůči životnímu prostředí nějak motivovat. Občany například slevami na daních nebo dotacemi, pokud si pořídí ekologické topení a zároveň zruší kotel na tuhá paliva, což se v minulosti nedělo. Firmy pak částečným vrácením peněz, které odvádějí za vypouštěné emise, pokud je investicí do nové technologie sníží.

"Společnosti z Moravskoslezského kraje odvedou na poplatcích za emise do Státního fondu životního prostředí ročně 130 milionů korun, z toho firmy z Ostravska 60 milionů korun. Vrací se jen zlomek, protože pak se nějaká komise v Praze rozhodne, že dotace z těchto peněz půjdou například na zateplení podlah v nějakém domě v jižních Čechách," zlobil se Madej.

Podle Madeje se také příliš dlouho a bezvýsledně řeší vliv znečištění z Polska, kde zdaleka neplatí tak přísné normy jako v České republice. Při jednáních s polskou stranou by měl být podle něj stát aktivnější.

"Všechna vládní opatření, o kterých se mluvilo při zimních smogových situacích, zůstala opět jen na papíře. Stále se jen hovoří o vzniku nějaké mezirezortní komise složené ze zástupců města, kraje a příslušných ministerstev, ale ani ta ještě neexistuje, natož aby už vyvíjela nějakou činnost. Proto v této chvíli už považujeme žalobu na stát za jediné možné řešení," řekl Madej a dodal, že o její konkrétní podobě bude vedení města informovat do dvou týdnů.

Vedení města Ostrava žalobu na stát zvažovalo už na začátku loňského roku. Poté od ní ustoupilo, když se vláda začala o špatný stav životního prostředí na severní Moravě aktivně zajímat. Poté, co vláda zrušila své plánované dubnové zasedání v Ostravě, kde se mělo znečištěné ovzduší probírat i s návrhy opatření, a nový termín se stanovil až těsně před volbami, se k myšlence žaloby Ostrava opět vrátila.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů