Pátek, 19. dubna 2024

Ústecký kraj má plány ke zlepšení ovzduší za osm miliard

Ústecký kraj - Do konce roku 2013 má Ústecký kraj v zásobě celkem 101 konkrétních projektů.

Ústecký kraj má plány ke zlepšení ovzduší za osm miliard

Ovzduší na Ústecku znečišťuje několik zdrojů. Velcí znečišťovatelé, takzvaná lokální topeniště, doprava a stavební činnost. Kromě síry, rtuti, oxidů a emisí dalších látek produkují například i polétavý prach. Ten patří mezi nejvážnější problémy vůbec.

Problém s průduškami

Jak se lze dočíst na webu Integrovaného registru znečištění (www.irz.cz), částice prachu nebo také atmosférického aerosolu se usazují v dýchacích cestách. Částice menší než 10 mikronů (um), označované PM10, se mohou usazovat v průduškách a poškozovat zdraví. "Částice menší než 1 um mohou vstupovat přímo do plicních sklípků, proto jsou nejnebezpečnější," píše se tu.

Vdechování PM10 poškozuje hlavně kardiovaskulární a plicní systém. Může způsobit chronickou bronchitidu. Dlouhodobá vdechování prachu snižuje délku života, a co je alarmující, zvyšuje kojeneckou úmrtnost.

Rakovina plic

Prach také navíc může na sebe navázat další škodlivé a karcinogenní látky, což přispívá ke vzniku rakoviny plic a dalších vážných nemocí.
Atmosférický aerosol vzniká výhradně lidskou činností. Snížit jeho emise se dají různými způsoby. Soubory opatření navrhují například ústečtí zelení. Omezení individuální automobilové dopravy, tvrdší normy pro velké producenty emisí, více zeleně v ulicích a další.

Jak uvedl Karel Nepraš, zelený ústecký zastupitel, úřady v kraji často bojují se znečištěním životního prostředí spíše formálně. "Realita u znečišťujících látek se spíš zhoršuje," upozornil.

Podle Nepraše je samozřejmě správné, že vznikají různé programy na snižování emisí, důležitý je ale výsledek. "Konzervují se tu některé provozy, jež k tomu přispívají. Chemie, uhelná energetika a podobně. To se nám podepisuje na zdraví."

Kraj má program

Krajský úřad má pro boj se znečištěním různé možnosti. Mimo jiné třeba Krajský program snižování emisí Ústeckého kraje, nebo takzvaný Integrovaný krajský program ke zlepšení kvality ovzduší Ústeckého kraje.

"Uvádí konkrétní individuální projekty jednotlivých opatření. Celkem je zde uvedeno 101 konkrétních projektů s časovým horizontem do roku 2013 s odhadem nákladů ve výši 8,27 miliardy korun," upřesnila Magdalena Hanáčková, krajská mluvčí. "Rámcový odhad výdajů na všechny projekty, obsažené v zásobníku projektů dosahuje 18 miliard korun."

Oba tyto plány mají být otevřenými dokumenty, vycházejícími z konkrétních projektů a z aktuálního stavu informací o plánovaných aktivitách měst a obcí.

Ještě se dopilovává

"Oba koncepční dokumenty jsou vydávané pro území kraje a po jejich aktualizaci právě procházejí posuzovacím řízením vlivu na životní prostředí," uvedla hejtmanka Jana Vaňhová.



"Blížíme se k závěru, kdy ministerstvo životního prostředí vydá závazné stanovisko. Jeho případné připomínky budou zapracovány a finální verzi poté vydá krajská rada."

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů