Pátek, 29. března 2024

Drobil slíbil "svému" Ostravsku 4 miliardy

Drobil slíbil "svému" Ostravsku 4 miliardy

Nový ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) pošle na Ostravsko, odkud pochází, měsíc před komunálními volbami čtyřmiliardový dárek. Peníze půjdou obcím i soukromým firmám na zlepšení životního prostředí. Ostravsko v této oblasti patří mezi nejvíce postižené regiony.

V Ostravě i v Moravskoslezském kraji spolu vždycky těsně soupeřily ODS a ČSSD. Květnové sněmovní volby tam ale občanští demokraté výrazně prohráli. Nyní mají občanští demokraté oproti ČSSD silný tahák: evropská pokladna operačního programu Životní prostředí se otevře v září. Novinku představil ministr a místopředseda ODS, jak jinak, včera v Ostravě.

V následujících týdnech zahájí společně se zástupci magistrátu jednání s firmami, které patří k největším znečišťovatelům.

Za peníze budou moci koupit například filtry, které omezí produkci emisí, nebo modernizovat čističky. Města zase budou moci pořídit kropicí vozy proti prašnosti nebo sázet zeleň. "Podniky, ale i obce a města budou mít poprvé možnost získat dotace na nákup konkrétních zařízení ke snižování prašnosti a omezení emisí," řekl Drobil.

Má ale podmínku. Tou jsou přísnější normy pro znečišťovatele, které bude na podzim schvalovat vláda. Společnost ArcelorMittal Ostrava, která patří k největším znečišťovatelům v kraji, je ze zpřísnění emisních stropů nejistá.

"Je důležité stanovit je na základě odborných analýz, aby nové požadavky byly pro firmy realizovatelné, a nikoliv likvidační," řekla mluvčí firmy Věra Breiová.

Ministerstvo chce také umožnit obcím vyhlásit nízkoemisní zóny pouze pro vjezd určitých vozidel.

Pavel Drobil zároveň přislíbil regionálním politikům, že začne jednání s novým ministrem dopravy Vítem Bártou (Věci veřejné) o zrušení zpoplatnění dálnice D1 kolem Ostravy.

AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů