Sobota, 20. dubna 2024

Na severu Moravy se ovzduší oproti úterý dále zhoršilo

Na severu Moravy se ovzduší oproti úterý dále zhoršilo

Ovzduší v Moravskoslezském kraji se dnes oproti úternímu odpoledni ještě zhoršilo. Průměrné denní koncentrace polétavého prachu překročily dvojnásobný denní limit 50 mikrogramů na metr krychlový v deseti lokalitách kraje, což je pětkrát více než v úterý. Nadále platí upozornění, kterým meteorologové varují před případným smogem a možným vyhlášením signálu regulace. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu.

Nejhorší situace nastala dnes ráno v Českém Těšíně na Karvinsku, kde průměrná koncentrace polétavého prachu (PM10) dosáhla 141 mikrogramů na metr krychlový. To je téměř trojnásobné překročení imisního limitu. Přitom v úterý odpoledne tam měřicí stanice zaznamenaly 84 mikrogramů.

Druhé nejhorší ovzduší dnes trápí Třinec na Frýdecko-Místecku, kde se koncentrace polétavého prachu pohybuje kolem 130 mikrogramů na metr krychlový, což je téměř 2,5krát více než při úterním měření. Více než dvojnásobné překročení imisního limitu naměřily stanice například v několika částech Ostravy, Bohumíně a Havířově na Karvinsku či ve Frýdku-Místku. Nejlepší ovzduší v kraji zůstává v Opavě s 61 mikrogramy na metr krychlový; i tam se však oproti úterý zhoršilo o 50 procent.

Podle ostravských meteorologů nadále platí výstraha před možným smogem a následným vyhlášením signálu regulace v ostravsko-karvinské aglomeraci. Takzvaný signál upozornění by mohl být odvolán během čtvrtka, pokud se situace výrazně nezhorší, řekla ČTK ostravská meteoroložka Barbora Tobolová. Během dnešního dne by se podle meteorologů měla celková imisní situace zlepšit. Hodnoty průměrných koncentrací polétavého prachu se ale pravděpodobně budou stále pohybovat nad imisním limitem.

Ve všech deseti lokalitách, kde množství polétavého prachu překročilo 100 mikrogramů na metr krychlový, by se lidé s dýchacími potížemi a srdečním onemocněním, senioři a malé děti měli vyvarovat fyzické zátěže, pokud se pohybují venku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů