Úterý, 23. dubna 2024

Slovenská vláda chce zdanit prodej emisních povolenek 80 procenty

Slovenská vláda chce zdanit prodej emisních povolenek 80 procenty

Slovenská vláda chce v příštích dvou letech uvalit na výnosy firem z prodeje nadbytečných emisních povolenek daň 80 procent. Chce tím získat do rozpočtu 150 milionů eur (3,7 miliardy Kč). Novinářům to dnes řekl ministr financí Ivan Mikloš.

Více povolenek, než ve skutečnosti potřebují, dostalo 133 ze 144 slovenských společností, které s nimi mohou obchodovat. Z rozdělení vyšších limitů ministr obvinil předcházející vládu. "Nadměrná alokace vcelku jednoznačně dokazuje, že vláda Roberta Fica nejednala ve veřejném, ale v soukromém zájmu. To, kolik dostaly jednotlivé firmy, svědčí o tom, že tam nebyla žádná pravidla," prohlásil Mikloš.

Společnosti, které dostaly více kvót na emise oxidu uhličitého, by mohly podle propočtů ministerstva v letech 2008 až 2012 jejich prodejem získat asi 666 milionů eur. "My se snažíme aspoň část peněz, které stát mohl mít a nemá (....), dostat zpět do státního rozpočtu," dodal Mikloš.

Firmy získaly podle ministerstva od roku 2008 v průměru o necelou třetinu více povolenek, než potřebovaly; výjimkou byl rok 2009, kdy to bylo v důsledku hospodářského propadu až o téměř 60 procent více. Některé společnosti, například Tehelne Vranov a Petrochema, dostaly až desetinásobně více kvót, než ve skutečnosti využily.

Návrh změny by měl být součástí novely daně z příjmů. Tu parlament projedná ještě v tomto roce.

Na počátku měsíce navrhla zdanit emisní povolenky darovací daní 32 procent i česká vláda. Její krok však byl součástí plánu zabránit výraznému zvyšování cen elektřiny v důsledku překotného šíření drahých solárních elektráren, a týká se jen povolenek, které v příštích letech obdrží výrobci elektřiny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů