Pátek, 29. března 2024

Kočí (VV): K řešení znečištění ovzduší je třeba změnu zákona

Kočí (VV): K řešení znečištění ovzduší je třeba změnu zákona

Na Ostravsku dnes opět nastala smogová situace, imisní limity pro polétavý prach byly na některých místech v regionu překročeny až pětinásobně. Úřady vyhlásily signál regulace.

Poslankyně Kristýna Kočí míní, že problém znečištění je možné zmírnit novelou zákona o ovzduší, ale i aktivnějším přístupem kraje. Opatření jako je MHD zdarma podle ní k řešení situace nijak nepřispěje.

"Znečištění na Ostravsku je skutečně vážný problém, který se bohužel nedaří dlouhodobě řešit. Snažíme se situaci do doby, než bude přijata komplexní novela Zákona o ovzduší, alespoň částečně zlepšit. Proto jsme s kolegy z Moravskoslezského kraje předložili malou novelu zákona, která by měla jít do třetího čtení v únoru," říká Kočí, která je, společně s Pavolem Lukšou (TOP 09) a Pavlem Drobilem (ODS), předkladatelkou návrhu. Zákon přináší některá dílčí opatření, jako další zpřísnění podmínek pro velké znečišťovatele, nebo možnost zavedení nízkoemisních zón v centrech měst. "Důležité je i bezplatné užívání dálnic na území měst, je-li vyhlášen signál regulace, které by mělo výrazně odlehčit dopravě," doplňuje Kristýna Kočí.

Na opatření, které zavedl ostravský magistrát a umožňuje občanům využívat v době smogové situace MHD zdarma, se však dívá skepticky. "Hromadná doprava zdarma může vypadat líbivě, ve skutečnosti však k řešení problému nijak nepřispívá. Nelze nijak prokázat, že toto opatření přiměje lidi nechat auta doma, tím spíše, že je vyhlašováno prakticky z hodiny na hodinu a lidé nemají dostatek času na něj zareagovat. Navíc přináší městu náklady ve výši asi 1 milión korun denně. Dokážu si představit, že by tyto peníze mohly být využity racionálněji," tvrdí Kočí.

Kromě změny zákona však poslankyně upozornila, že situaci by měl aktivněji řešit i kraj, který má v oblasti znečištění významné pravomoci, například vydává integrovaná povolení. Vyhlášení signálu regulace mimo jiné ukládá největším průmyslovým znečišťovatelům omezit nebo úplně zastavit výrobu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů