Pátek, 29. března 2024

Hranice se pustily do budování monitorovacího systému ovzduší

Hranice se pustily do budování monitorovacího systému ovzduší

Obyvatelé Hranic na Přerovsku budou mít šanci zjistit kdykoliv aktuální informace o kvalitě ovzduší v různých částech města. Umožní jim to nový on-line monitorovací systém průmyslového znečištění, který v těchto dnech začala budovat radnice. Na projekt získalo město dotaci 9,5 milionu korun. Zástupci radnice věří tomu, že jim systém také pomůže dopátrat se největších znečišťovatelů vzduchu v okolí.

"Cílem projektu je nejen mít on-line informace o měření, ale chceme se i podle analýz vzorků prašnosti dopátrat znečišťovatele, který zde v nejvyšší míře způsobuje hlavně prašnost. Kvalitu ovzduší ovlivňují zdejší průmyslové podniky, doprava i lidé, kteří si v zimě topí. S největším znečišťovatelem budeme poté jednat dál," řekla dnes ČTK vedoucí odboru životního prostředí Ivana Zaoralová.

Odborníci budou získávat informace o stavu ovzduší ve městě z měřicích monitorovacích přístrojů rozmístěných po městě. Budou také využívat data ze stanic automatického imisního monitoringu sítě Českého hydrometeorologického ústavu či data od znečišťovatelů ovzduší, kteří přislíbili spolupráci. "Nyní se nakupují měřicí přístroje. Na konci března půjdeme do terénu a vytipujeme místa, kde budou tyto přístroje umístěny. Zároveň se bude pracovat i na vybudování on-line systému," doplnila Zaoralová. Na internetu by poté lidé měli mít možnost získat aktuální informace o kvalitě a znečištění ovzduší, budou moci také sledovat, jak se na ovzduší projeví opatření, která radnice v budoucnu hodlá přijmout.

V projektu se odborníci zaměří také na odběr prachových částic s následným chemickým rozborem v akreditované laboratoři. "Veškerá tato data budou základem modelovacího softwaru, který po ročním měření data vyhodnotí a v kombinaci s mapovými podklady poskytne údaje o plošném znečištění vytipovaného území, jeho možném vývoji za daných klimatických podmínek a stavu ovzduší z hlediska možného vlivu na zdraví obyvatel," dodala vedoucí odboru.

Hranická radnice získala peníze projekt nazvaný Čisté ovzduší pro Moravskou bránu z evropských fondů už v roce 2009. Několikrát však musela opakovat výběrová řízení. Projekt byl proto zahájen až na konci ledna, dokončen má být do srpna příštího roku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů