Pátek, 29. března 2024

Novým ředitelem ČHMÚ je Václav Dvořák

Novým ředitelem ČHMÚ je Václav Dvořák

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa jmenoval k datu 1. března 2011 novým ředitelem Českého hydrometeorologického ústavu dosavadního ředitele odboru ochrany vod MŽP Václava Dvořáka.

Václav Dvořák střídá v čele ČHMÚ dlouholetého ředitele Ivana Obrusníka, který odchází do penze. Dvořák v ČHMÚ už pracoval, a to od roku 1977 jako hydrolog, od roku 1988 pak byl vědeckým tajemníkem v sekretariátu Světové meteorologické organizace v Ženevě v odboru hydrologie a vodních zdrojů. V letech 1994 - 1999 zastával funkci odborného náměstka ve Výzkumném ústavu vodohospodářském a v období 2004 - 2009 pracoval na Stálém zastoupení České republiky při EU v Bruselu jako 1. tajemník v úseku zemědělství a životního prostředí. Do 9. února 2011 pak byl Dvořák ředitelem Odboru ochrany vod MŽP.

Za hlavní body směřování ČHMÚ označil Dvořák postupné řešení stabilizace financování ústavu nebo posilování mezinárodního postavení instituce a partnerství s odbornými organizacemi v rámci Evropy a OSN. "Chci dál posilovat odbornou úroveň a postavení ústavu jako jedinečné odborné základny pro státní a veřejnou správu a odbornou i širokou veřejnost," řekl Dvořák.

Ministr životního prostředí také zdůraznil spolupráci ČHMÚ a ministerstva v krizových situacích. "Jsem si jist, že nový šéf ústavu ho povede schopně a ČHMÚ jako resortní organizace našeho ministerstva bude dále klíčovým partnerem při ochraně obyvatel České republiky před povodněmi nebo při řešení smogových situací," řekl ministr Tomáš Chalupa.

Český hydrometeorologický ústav je resortní organizace Ministerstva životního prostředí. Zabývá se zejména předpovědní a výstražnou službou a dalšími službami v oborech meteorologie, klimatologie, hydrologie nebo letecké meteorologie. Zároveň vydává upozornění (např. na silný vítr), před povodněmi varuje obyvatele vyhlašováním stupňů povodňové aktivity (SPA) atd. Provádí také výzkum a modelování atmosféry a klimatu.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů