Sobota, 20. dubna 2024

Ředitelem ČHMÚ je Václav Dvořák

Ředitelem ČHMÚ je Václav Dvořák

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa uvedl do funkce nového ředitele Českého hydrometeorologického ústavu Václava Dvořáka.

Václav Dvořák působil na Ministerstvu životního prostředí jako ředitel odboru ochrany vod. V čele ČHMÚ vystřídal dlouholetého ředitele Ivana Obrusníka.

"Český hydrometeorologický ústav je stabilní instituce s dlouholetou tradicí," připomněl při jmenování ministr Tomáš Chalupa. "Přeji novému řediteli, aby se pod jeho vedením dále rozvíjel," dodal.

Václav Dvořák za hlavní body směřování ČHMÚ už dříve označil postupné řešení stabilizace financování ústavu nebo posilování mezinárodního postavení instituce a partnerství s odbornými organizacemi v rámci Evropy a OSN. "Komplexnost služeb ČHMÚ se zlepšuje, což vede k jeho stále větší efektivitě, například při informování veřejnosti o nebezpečí povodní nebo o ochraně ovzduší," dodal ředitel Dvořák.

Český hydrometeorologický ústav je resortní organizace Ministerstva životního prostředí. Zabývá se zejména předpovědní a výstražnou službou a dalšími službami v oborech meteorologie, klimatologie, hydrologie nebo letecké meteorologie. Zároveň vydává upozornění (např. na silný vítr), před povodněmi varuje obyvatele vyhlašováním stupňů povodňové aktivity (SPA) atd. Provádí také výzkum a modelování atmosféry a klimatu.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů