Pátek, 29. března 2024

ČR může dávat povolenky elektrárnám zdarma do roku 2019

Česká republika a devět dalších zemí Evropské unie mohou až do roku 2019 dávat elektrárnám omezené množství povolenek zdarma. Potvrdila to dnes Evropská komise, která současně stanovila pravidla pro přidělování bezplatných povolenek v energetickém sektoru.

ČR může dávat povolenky elektrárnám zdarma do roku 2019

Firmy z odvětví energetiky v EU kromě deseti zemí, které si vymohly dočasnou výjimku, budou muset v podstatě všechny povolenky kupovat. Výjimku kromě Česka dostaly Bulharsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Kypr, Malta, Maďarsko, Polsko a Rumunsko. Každá povolenka představuje právo vypustit do ovzduší tunu oxidu uhličitého (CO2).

Komise dnes schválila pravidla, jak při poskytování povolenek postupovat. Zmiňovaná desítka zemí musí do konce září poslat komisi žádost, ve které popíše, za jakých podmínek elektrárny povolenky dostanou. Komise ji pak bude posuzovat a může část nebo i celou tuto žádost odmítnout.

"Protože by takováto žádost představovala odchylku od obecného pravidla, že počínaje rokem 2013 musí odvětví energetiky všechny své povolenky kupovat, a to buď v dražbách, nebo na sekundárním trhu, musí komise zajistit, aby tato výjimka neohrožovala celkové cíle směrnice o systému pro obchodování s emisemi a aby byla slučitelná s pravidly pro přidělování státní podpory EU nebo s pravidly vnitřního trhu EU," uvedla komise v dnešním prohlášení.

Komise rovněž podotkla, že pokud některá země bude dávat povolenky zdarma, sníží se jí příjmy z dražeb. Bezplatně přidělované povolenky by totiž měly být vyčleněny z počtu povolenek, které země získá k vydražení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů