Pátek, 29. března 2024

Přes půlku měst v Číně trápí kyselý déšť, šestina řek k nepoužití

Přes půlku měst v Číně trápí kyselý déšť, šestina řek k nepoužití

Více než polovina čínských měst je sužována kyselým deštěm a každá šestá velká čínská řeka je tak znečištěná, že její voda je nevhodná dokonce i pro zavlažování zemědělské půdy. Uvedl to dnes na tiskové konferenci náměstek čínského ministra životního prostředí Li Kan-ťie.

"Celková situace v oblasti životního prostředí je stále velmi vážná a celá tato sféra se potýká s mnoha potížemi a výzvami," podotkl Li. Za kriticky znečištěné označil vodní toky v okolí prudce se rozvíjejících měst Šanghaje, Tchien-ťinu a Kuang-čou (Kantonu).

Za zcela čisté je naopak podle náměstka ministra možné považovat jen vody kolem ostrova Chaj-nan, jenž je známým turistickým letoviskem, a některé části severního pobřeží Číny. Mezi 471 monitorovanými městy dostalo nejvyšší známku za čistotu vzduchu pouhých 3,6 procenta z nich.

Mimořádné obavy působí podle zmíněného činitele znečištění těžkými kovy. "Toto znečištění je nejen extrémně nebezpečné pro lidské zdraví, ale ohrožuje také stabilitu společnosti," řekl Li. Náměstek ministra tak připomněl nedávné případy, kdy otravy těžkými kovy především u čínských dětí vyvolaly hněv veřejnosti a vedly i k násilným protestům.

Také poslední velké nepokoje v autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko se týkaly životního prostředí. Etničtí Mongolové se v tomto regionu bouří kvůli ničení svých pastvin bezohledným důlním průmyslem. Demonstrace vzplály poté, co jeden z pastevců zahynul pod koly nákladního automobilu přepravujícího náklad uhlí.

Peking zahájil v oblasti akci, která má tvrdě potrestat všechny majitele dolů ničících životní prostředí. "Ministerstvo bude situaci nadále sledovat a bude poskytovat pomoc, podporu a ochranný dohled," slíbil Li.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů