Pátek, 19. dubna 2024

Ostrava se připojí ke svazku obcí se špatným ovzduším

Ostrava se připojí ke svazku obcí se špatným ovzduším

Ostrava se připojí ke svazku obcí se špatným ovzduším, který se rozhodla společně založit města na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Moravskoslezská metropole věří, že svazek bude mít silnější pozici při vyjednávání o zlepšení současné situace například s ministerstvem životního prostředí. Spolek by měl oficiálně vzniknout na podzim. ČTK to dnes řekl náměstek ostravského primátora Dalibor Madej.

Sedm měst se dohodlo na vzniku nového svazku minulý pátek. Jsou mezi nimi Karviná, Havířov, Bohumín, Český Těšín, Orlová, Frýdek-Místek a právě Ostrava. Účast Třince zatím není jistá.

Svazek má pomoci obcím a městům se špatným životním prostředím koordinovat postup při přípravě návrhů na zlepšení situace. "Do vzniku nového svazku se budou představitelé měst pravidelně scházet. Ministr životního prostředí dostane jako první konkrétní výstup pracovní skupiny Návrh základních opatření, jako reakci na nedávno odmítnutou deklaraci," uvedl Madej.


Představitelé Ostravy, Karviné, Havířova, Bohumína, Českého Těšína a Třince odmítli nedávno podepsat s ministerstvem životního prostředí deklaraci pro zlepšování ovzduší v Moravskoslezském kraji. Hlavním důvodem byla podle nich především naprostá nekonkrétnost návrhu a velké rozpory mezi textem deklarace a konkrétními kroky ministerstva. Deklaraci s ministerstvem podepsal pouze moravskoslezský krajský úřad.

Podle zástupců Ostravy projevilo zájem vstoupit do nového svazku množství obcí a měst, přestože ještě není oficiálně založen. Například se chtějí přidat další menší obce z Karvinska. Účast ve svazku ještě musí odhlasovat zastupitelstva jednotlivých měst, proto nejspíše vznikne až na podzim. Pak svazek zvolí svoje orgány a stanoví výši příspěvku měst. Každé město bude mít ve spolku jeden hlas. "V tomto svazku budeme mít strategičtější pozici pro jednání o problematice životního prostředí, naše hlasy budou nejen na ministerstvu více slyšet," uvedl náměstek ostravského primátora.

Mezi konkrétní krok, který má obcím a podnikatelům pomoci, bude výhodnější čerpání prostředků z operačního programu životního prostředí. To umožní přípravu projektů se zaměřením za zlepšení životního prostředí a ovzduší v postižených oblastech regionu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů