Pátek, 29. března 2024

Chalupa navrhuje nový zákon o ovzduší - musí ale pomoci snížit také smog z domácích kamen

Chalupa navrhuje nový zákon o ovzduší - musí ale pomoci snížit také smog z domácích kamen

Nový zákon o ovzduší - který má ve středu schválit vláda - pročistí smog z hutí na Ostravsku, podle Hnutí DUHA by ale ministr životního prostředí měl rovněž pomoci rodinám, aby zateplily domy, vyměnily v nich topení, a snížily tak znečištění v malých městech či obcích.

Ekologická organizace proto prosazuje, aby ministr Tomáš Chalupa k zákonu navrhl také nový Program energetické nezávislosti, který pomůže s energetickou renovací domů: zateplováním, výměnou oken nebo instalací moderních kotlů na biomasu či solárních kolektorů k ohřívání vody. Vláda by do něj měla investovat peníze, jež průmyslové podniky brzy začnou platit za povolenky ke znečišťování [1].

Ubylo by tak zdraví škodlivého smogu a domácnosti ušetří tisíce korun ročně na účtech za energii.

Ministr Chalupa už v květnu na semináři Hnutí DUHA řekl, že "si přeje", aby desítky miliard korun, jež stát dostane z prodeje povolenek ke znečišťování, šly "hlavně" do energetických úspor [2].

Nový zákon o ovzduší, který ministři tento týden dostávají na stůl, má pomoci statisícům lidí v Ostravě i jiných městech, kde vinou velkých průmyslových podniků musí dýchat znečištěný vzduch. Přiměje hutě a další továrny, aby investovaly do čistých technologií. Motivovat je mají hlavně vyšší poplatky za vypouštění zdraví škodlivého znečištění.

Zákon však příliš nesníží znečištění z domácího vytápění. Sice navrhuje, aby dodavatelé nových kotlů museli dodržovat přísnější normy, takže z komínů půjde méně škodlivin - což je podle Hnutí DUHA důležité a prospěšné opatření. Nicméně většina domácností se k výměně kotlů nechystá.

Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:
"Zákon ulehčí hlavně statisícům lidí v Ostravě a dalších městech, kteří kvůli velkým průmyslovým podnikům musí dýchat smog a často trpí zdravotními potížemi od bronchidity po rakovinu. Přiměje hutě a jiné velké továrny, aby modernizovaly výrobu."

"Většina zdraví škodlivého smogu na venkově nebo menších městech ovšem pochází z vytápění. Znečištění bude pokračovat, dokud si lidé musí při vytápění vybírat mezi špinavým uhlím a drahým plynem. Ministr Chalupa by měl k zákonu navrhnout také nový Program energetické nezávislosti, který rodinám pomůže se zateplením většiny českých domů a s instalací čistého vytápění. Vláda do něj může investovat do něj miliardy korun, jež průmyslové podniky budou platit za povolenky ke znečišťování."


Kontakt:
Vojtěch Kotecký, telefon 604 202 470, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz
Magda Koutská, telefon 728 033 727, email magda.koutska@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů