Čtvrtek, 28. března 2024

V Ostravě poprvé zasedla pracovní skupina k ovzduší v Moravskoslezském kraji

V Ostravě poprvé zasedla pracovní skupina k ovzduší v Moravskoslezském kraji

Pod vedením ministra životního prostředí Tomáše Chalupy a hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslava Palase se v Ostravě na svém ustavujícím zasedání sešla pracovní skupina, která se bude dlouhodobě zabývat řešením špatné kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji. Politici a odborníci se shodli na nutnosti kontrol spalování v domácnostech a na vzniku nového dotačního programu na výměnu kotlů.

Pracovní skupina diskutovala o novém návrhu zákona o ochraně ovzduší, vytápění domácností, možnosti čerpání peněz z Operačního programu Životní prostředí a plnění Akčního plánu pro Moravskoslezský kraj.

Na jednání se politici i jednotliví odborníci shodli, že vytápění domácností nekvalitními palivy představuje pro kraj zhoršující se problém. Na celkovém znečištění ovzduší v Moravskoslezském kraji se domácnosti podílejí jednou třetinou. Ministerstvo životního prostředí a Moravskoslezský kraj oznámily, že spustí dotační program na výměnu kotlů v domácnostech.

Pracovní skupina se domluvila na společném programu podpory změny vytápění. Ministerstvo životního prostředí spolu s Moravskoslezským krajem poskytnou v první fázi dotaci 20 milionů korun, která bude určena na výměny kotlů pro domácnosti. Kraj i ministerstvo vyčlení každý 10 milionů korun a zároveň bude pracovat na tom, aby tuto částku zhruba zdesetinásobily. Program bude rovněž otevřen i pro ostatní subjekty - přispívat do něj můžou sama města a obce.

Ministr Tomáš Chalupa dodal, že jeho úřad chce řešit problematiku vytápění domácností informační kampaní, podporou výměny nekvalitních kotlů za nové, i represí těch, kteří spalují odpad nebo nekvalitní palivo. Podle zástupců obcí a krajů i odborníků na lidské zdraví je třeba věnovat velkou pozornost informovanosti a návykům obyvatel, kteří v postižených oblastech žijí a mnohdy spalují odpad nebo nekvalitní paliva. Proto se pracovní skupina shodla na potřebě legislativní úpravy kontrol paliv v domácnostech. Její členové do svého dalšího zasedání, které proběhne v říjnu, zpracují návrh legislativní úpravy kontrol domácích topenišť.

Ministerstvo životního prostředí a Moravskoslezský kraj se dál dohodly na přípravě studie o proveditelnosti nízkoemisních zón v dopravě. Účastníci jednání se také shodli na tom, že budou prosazovat, aby části dálnic, které vedou městy, nebyly zpoplatněné a pomohly tak ulevit centrům měst od smogu.

Pracovní skupina pro zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji se sejde znovu v říjnu, tentokrát ve městě Havířov. Na programu bude mít legislativní úpravu zákona umožňující kontroly domácností nebo studii o stavu vlivu znečištěného ovzduší na zdravotní stav obyvatel v Moravskoslezském kraji.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů