Pátek, 19. dubna 2024

Emisní povolenky zdarma aneb vládní loupež za bílého dne

Emisní povolenky zdarma aneb vládní loupež za bílého dne

Návrh vlády rozdat zdarma emisní povolenky energetickým společnostem není ani ekonomický, ani ekologický a poškodí české občany. Strana zelených vyzývá vládu, aby od svého záměru upustila. V opačném případě přijde státní rozpočet a s ním i občané o téměř 48 miliard korun. Prostředky přitom zoufale scházejí v sociální oblasti, ve školství i jinde.

Podle zelených může stát z peněz získaných z prodeje emisních povolenek výrazně pomoci při energetických úsporách domácností, zmírnit dopady plynoucí z nepřiměřených vládních škrtů a zároveň podpořit tvorbu nových pracovních míst.

"Povolenky zdarma jsou okradením občanů vládou za bílého dne. Tržní cena povolenek, které se ministerstvo životního prostředí rozhodlo rozdat zdarma energetickým společnostem, je bezmála 48 miliard korun. Vláda tak může získat téměř 24 miliard korun na zmírnění dopadů rozpočtových škrtů v sociální oblasti, na úspory domácností za energie, ve školství nebo třeba v dopravě," vysvětluje předseda Strany zelený Ondřej Liška.

Evropská směrnice 2009/29/ES, která nový způsob obecné dražby emisních povolenek vytváří, zavádí pravidlo, kdy je nutné alespoň polovinu zisku z prodeje povolenek investovat do redukce emisí skleníkových plynů a do adaptability na globální změny klimatu. O uplatnění druhé poloviny tržeb může stát rozhodnout dle vlastního uvážení.

"Česká vláda by tak mohla velmi solidní částkou podpořit pokračování úspěšného programu Zelená úsporám. Ten kromě toho, že pomáhá adaptaci na klimatické změny a snižování emisí uhlíkových plynů, sebou také přináší výrazné úspory domácnostem a vytváří nová pracovní místa," doplňuje ekolog a člen Předsednictva Strany zelených Ondřej Mirovský.

"Program Zelená úsporám v minulosti vytvořil na devatenáct tisíc stabilních pracovních míst. Vláda se však očividně neumí a nechce chovat ani ekologicky, ani ekonomicky, ani sociálně. Pokud tento návrh projde, potvrdí vláda, že před občany dává přednost ziskům energetických gigantů," konstatuje předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Kontakty:
Ondřej Liška, předseda SZ, tel.: 777 140 077
Ondřej Mirovský, člen Předsednictva SZ, tel.: 724 833 286
Tomáš Průša, tiskový mluvčí SZ, tel.: 733 536 792

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů