Sobota, 20. dubna 2024

Vláda svým rozhodnutím zmírnila krizi v teplárenství a napomohla jeho modernizaci

Rozhodnutí vlády přidělit část povolenek výměnou za investice do modernizace a do čistých technologií vidí Teplárenské sdružení České republiky jako přínosný krok.

Vláda svým rozhodnutím zmírnila krizi v teplárenství a napomohla jeho modernizaci

"Je to vítězství rozumu a téměř 4 milionů lidí, kteří využívají ekologické teplo z tepláren. Ze sektoru nebudou odčerpány finanční prostředky nezbytné pro jeho modernizaci. Investice navíc přispějí k udržení příznivých cen tepla a snížení emisí", řekl předseda výkonné rady Teplárenského sdružení České republiky Mirek Topolánek a dodal: "Za léta nastřádané problémy teplárenství tímto rozhodnutím vyřešeny nejsou, je to však první a velmi významný krok správným směrem".

Na řadě je nyní Evropská Komise, která posoudí žádost České republiky o přidělení povolenek pro využití k investicím do vybavení, modernizace infrastruktury a do čistých technologií včetně národního plánu. Teprve po jejím schválení může být přidělování povolenek zahájeno.

Zavedení uhlíkové daně by mohlo narovnat deformaci na trhu s teplem. Zatímco teplárny budou nakupovat povolenky na emise skleníkových plynů v aukcích, lokální vytápění těmito náklady zatíženo není. To vede v konečném důsledku ke znevýhodnění domácností využívajících teplo z tepláren oproti domácnostem s lokálním vytápěním s mnohdy podstatně horšími dopady na ovzduší.

"V současné době je zemní plyn (využívaný v domácnostech a domovních kotelnách) zcela nesystémově osvobozen od takzvané ekologické daně, zatímco větší odběratelé včetně výrobců tepla tuto daň platí", připomněl ředitel výkonného pracoviště Teplárenského sdružení České republiky Martin Hájek.

Zdroj: Teplarenske sdruzeni CR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů