Čtvrtek, 18. dubna 2024

Chalupa dnes uzavře dohodu s Poláky o snížení emisí v příhraničí

Chalupa dnes uzavře dohodu s Poláky o snížení emisí v příhraničí

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) a jeho polský protějšek Andrzej Kraszewski podepíšou dnes v Praze memorandum o zlepšení kvality ovzduší v česko-polském příhraničním regionu. Dokument má pomoct zlepšit ovzduší zejména v Moravskoslezském kraji a Slezském vojvodství.

Slezsko trápí zvýšené množství emisí ve vzduchu v posledních letech pravidelně každou zimu. Obyvatelé Moravskoslezského kraje přičítají podíl na smogu i zplodinám z polských průmyslových podniků. Konzultace s Polskem v tomto směru slíbil už Chalupův předchůdce v čele MŽP a stranický kolega Pavel Drobil.

Špatné ovzduší v Moravskoslezském kraji trápí podle nedávného průzkumu agentury Factum Invenio obyvatele Ostravska méně než nezaměstnanost. Kvůli pracovním příležitostem by si přáli rozvoj těžkého průmyslu v regionu, současně by ale chtěli, aby byly podniky s podporou státu modernizovány. Podíl na znečištění vidí i v nekvalitním spalování v domácích topeništích a v dopravě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů