Čtvrtek, 18. dubna 2024

Jednání o ovzduší s Polskem je alibistické

Jednání o ovzduší s Polskem je alibistické

Moravskoslezští zelení vítají jednání mezi ministry životního prostředí České republiky a Polska o možnostech zlepšení ovzduší na Ostravsku a v Katovickém regionu, výsledky tohoto jednání však považují za alibistické.

Současná polská legislativa umožňuje subjektům podnikajícím v oblasti těžkého průmyslu na území slezského vojvodství, které sousedí s Moravskoslezským krajem, vypouštět do ovzduší velké množství znečišťujících látek. Polsko si však v přístupové smlouvě k Evropské unii vymohlo řadu výjimek, mezi nimi také emisní limity vyšší, než platí v ČR.

"Pokládat jednostranná opatření na snižování množství škodlivin v ovzduší realizovaná na české straně hranic v ostravsko-katovickém regionu za zbytečná, pokud stejné kroky nečiní i znečišťovatelé vypouštějící jedy do vzduchu v Polsku, to je však jen alibistická výmluva a snaha omluvit bezradnost, se kterou české orgány k problému ovzduší na Ostravsku přistupují," říká předseda moravskoslezských zelených Ladislav Vrchovský.


Meteorologická mapa regionu dosvědčuje, že v převážné většině roku vzduch proudí směrem z České republiky do Polska. Je nutné vyvíjet tlaky na domácí znečišťovatele ovzduší, aby v případě velkých zdrojů znečištění v maximální míře modernizovali svoje provozy. Jsou to právě domácí velké zdroje znečištění, které činí vzduch na Ostravsku nedýchatelným.

"Snahu ministrů obou zemí je možné přivítat z dlouhodobého hlediska, pouhé nezávazné memorandum podepsané ministry životního prostředí Polska a ČR však v dohledné době zlepšení situace v ovzduší na Ostravsku a Karvinsku nepřinese," dodává Ladislav Vrchovský.

Kontakt:
ladislav.vrchovsky@zeleni.cz
tel.: 608 800 402

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů