Pátek, 29. března 2024

Špatně se vám dýchá? Začněte od letoška topit peletami

Špatně se vám dýchá? Začněte od letoška topit peletami

Polovina Čechů žije v místech, kde je nebezpečné dýchat, uvedly minulý týden Hospodářské noviny na základě údajů Českého hydrometeorologického ústavu . Ačkoli je situace nejhorší v průmyslových oblastech, velkou část znečištění si způsobují lidé sami. Kvůli rostoucím cenám plynu totiž topí nekvalitním hnědým uhlím. Čistší a stejně výhodnou alternativou jsou přitom u nás topiva z biomasy, například dřevěné palety. Nyní, před začátkem topné sezony, tak mají Češi možnost se rozhodnout pro zdravější vytápění. Nový kotel i svého dodavatele pelet pro letošní zimu si tento týden budou moci vybrat na veletrhu ForArch.

Obyvatelé nejzatíženějšího Moravskoslezského kraje, kde se proti znečištěnému ovzduší pravidelně protestuje, již vědí, že snaha přinutit těžký průmysl ke snížení emisí je běh na dlouhou trať. Zdravější vytápění svých domovů si však mohou lidé ve všech krajích České republiky zajistit ještě před začátkem letošní topné sezony. Jak uvádějí zprávy Ministerstva životního prostředí , desítky procent karcinogenních a jinak nebezpečných látek v ovzduší nemají na svědomí hutě a továrny, ale staré kotle a vytápění nekvalitním uhlím v domácnostech.

Podíváme-li se na vývoj cen různých paliv v posledních letech , tradičně nejdražší je elektřina a i ceny zemního plynu a topného oleje stále rostou. Jak známo, nejlevnější je topení hnědým uhlím. Už od roku 2009 se však obdobně nízko drží také ceny dřevěných pelet a dalších typů biomasy. Malé válečky drcených pilin s vysokou výhřevností, při jejichž spalování nevznikají žádné nebezpečné emise, tak mohou pomoci vyřešit tíživou situaci každého druhého Čecha.

"Vedle protestů mohou lidé například v našem kraji obejít své sousedy a vysvětlit jim, že za zdravější pelety zaplatí stejně nízkou cenu jako za uhlí. Počáteční investice do nového kotle se jim rozhodně vyplatí," tvrdí Hynek Mandula, specialista na pelety z obchodního oddělení Mayr-Melnhof Pellets, která v moravskoslezském Paskově provozuje největší peletárnu v Česku.

Společně s dalšími sedmi výrobci pelet z celé republiky se původem rakouská společnost Mayr-Melnhof Pellets v loňském roce připojila ke klastru Česká peleta, v němž najdeme také nejvýznamnější české producenty kotlů a výzkumné instituce. "V západní Evropě je běžné, že se firmy spojují a spolupracují takovým způsobem, aby přinesly službu co nejblíže zákazníkovi, zjednodušily mu orientaci v produktech, a také posilovaly svůj společenský přínos," objasnil smysl spolupráce v klastru jeho předseda Vladimír Stupavský. "Jsme firma se silnými hodnotami v oblasti ochrany zdraví i udržitelnosti. Zároveň investujeme v Moravskoslezském kraji, jehož obyvatelé čelí vážným zdravotním problémům kvůli ovzduší. Proto jsme rádi, že některé české firmy začaly v tomto ohledu dohánět jejich západní vzory," vysvětluje Hynek Mandula důvody zapojení tradiční společnosti se sídlem v Rakousku do Klastru Česká peleta.


V Německu, Rakousku i ve Skandinávii je topení peletami již rozšířené, ve Švédsku dokonce peletami vytápějí i jeden z královských paláců - Drottingholm. Díky výhodám spolupráce českých firem si zdravé vytápění snad oblíbí i Češi. Nový kotel i svého dodavatele pelet pro letošní zimu si budou moci vybrat osobně tento týden na veletrhu ForArch v pražských Letňanech, kde se klastr představí odborné veřejnosti, nebo na webových stránkách www.ceska-peleta.cz. Na tomto webu najdete i praktickou kalkulačku, která vám spočítá cenové rozdíly ve vytápění různými palivy v závislosti na vaší spotřebě.


Více informací:
Ing. Vladimír Stupavský, předseda představenstva Klastru Česká peleta, mobil: 724 611 316
Ing. Hynek Mandula, Mayr-Melnhof Pellets Paskov, s.r.o., mobil: 731 142 024

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů