Pátek, 19. dubna 2024

MŽP prodalo další emisní jednotky, výnos půjde na Zelenou úsporám

MŽP prodalo další emisní jednotky, výnos půjde na Zelenou úsporám

Ministerstvo životního prostředí a Světová banka uzavřely dohodu o prodeji dalších 2,6 milionů jednotek AAU. Smlouvu podepsal ministr Tomáš Chalupa jako druhou fázi dohody z května 2010.

"Jsme velmi rádi, že naše spolupráce se Světovou bankou pokračuje. Tato druhá fáze dohody nám pomůže podpořit další projekty, které splňují podmínky programu Zelená úsporám, "říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Uhlíkové kredity byly zakoupeny v zastoupení dvou uhlíkových fondů Světové banky, a to španělského fondu a italského fondu. Toto řešení pomůže České republice financovat energeticky účinné projekty, což pomůže účastníkům uhlíkových fondů plnit své závazky v rámci Kjótského protokolu o snížení emisí skleníkových plynů. Celkové množství AAU prodaných Českou republikou různým zemím je 90,1 milionů AAU.

Prodej jednotek AAU má přísná pravidla. Prodejci musejí výnosy využít pouze pro projekty specializované na snižování emisí skleníkových plynů, jako jsou například opatření na úsporu energie.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů