Čtvrtek, 25. dubna 2024

Slovenskému MŽP při prodeji emisních jednotek poradí česká firma

Slovenskému MŽP při prodeji emisních jednotek poradí česká firma

Česká společnost Carbon Redux bude poradcem slovenského ministerstva životního prostředí při prodeji 27 milionů emisních kreditů AAU, které mohou země prodávat podle pravidel takzvaného kjótského protokolu. Firma ve spolupráci s poradenskou společností Deloitte uspěla ve veřejné zakázce vyhlášené letos v červenci. ČTK o tom informovala společnost Carbon Redux.

Výsledek veřejné zakázky dnes v Bratislavě oznámil tamní ministr životního prostředí József Nagy. Carbon Redux vyhrála obě části tendru - první, na prodej 10 milionů jednotek určených pro evropský trh, i druhou, týkající se prodeje 17 milionů jednotek v teritoriu Asie a Austrálie. Podle neoficiální informací je současná prodejní cena tři až pět eur za tunu emisí a podle informací slovenských médií firma dostane odměnu půl procenta z kupní ceny v případě evropských kupců a 1,5 procenta v případě asijských.

Úlohou Carbon Redux je najít kupce jednotek, dále ve spolupráci s MŽP řídit proces vyjednávání a radit ministerstvu s detaily transakcí. Carbon Redux bude také prezentovat slovenskou obdobu programu Zelená úsporám navazující na transakce s emisními kredity.

Carbon Redux působí jako konzultant v oblasti politiky změn klimatu se sídlem v Praze. Společnost řídí Stanislav Kolář, který v minulosti například stál za obchodem s emisemi mezi Děčínem a třemi městy v Austrálii a působí jako poradce Evropské komise pro spolupráce EU s Čínou, Ruskem či Ukrajinou.

Carbon Redux spolupracuje se společností Deloitte Advisory, která v současné době zajišťuje monitoring a vyhodnocení českého programu Zelená úsporám a tuto roli má hrát i na Slovensku. Transparentní a komplexní monitoring obchodů s AAU je nezbytnou podmínkou uzavření transakce s emisními kredity.

České ministerstvo životního prostředí zatím naposledy oznámilo dohodu o prodeji 2,6 milionu jednotek Světové bance. Česko zatím různým zemím prodalo celkem 90,1 milionu emisních jednotek. U jednotlivých uzavřených obchodů neuvádí ministerstvo prodejní cenu, celkově získalo zhruba 20 miliard korun.

Emisní jednotka (AAU) představuje obchodovatelné právo státu vypustit do ovzduší jednu tunu oxidu uhličitého v období 2008 až 2012.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů