Pátek, 29. března 2024

Česko opět dusí smog, nejhorší situace je na severu Moravy

Česko opět dusí smog, nejhorší situace je na severu Moravy

Česko opět dusí smog, kvalita ovzduší se dnes na mnoha místech země zhoršila. Nejhorší situace přetrvává v Moravskoslezském kraji, kde se průměrné denní hodnoty polétavého prachu krátce před 17:00 místy vyšplhaly skoro na sedminásobek povoleného limitu, který je 50 mikrogramů na metr krychlový. Meteorologové zde už v sobotu vyhlásili signál regulace. Signál upozornění od dnešního odpoledne platí v Ústeckém, Středočeském a Pardubickém kraji. Vyplývá to z informací zveřejněných na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Mezní hranice v Moravskoslezském kraji byla překročena na všech 13 měřících stanicích, z nichž jsou údaje k dispozici. Nejvyšší 24hodinová hodnota byla naměřena v Bohumíně - 343,6 mikrogramu polétavého prachu na metr krychlový. Hodinová koncentrace byla nejvyšší v Opavě-Kateřinkách a Studénce, v obou případech kolem 390 mikrogramů. Kvůli signálu regulace musí firmy s platnými regulačními řády dodržovat ekologická opatření. Signál je až do odvolání platný pro oblast Ostravsko-Karvinska.

V Ústeckém kraj hlásí špatnou kvalitu ovzduší osm měřících stanic z 11. Nejvyšší denní koncentrace polétavého prachu je v Lomu a Děčíně - naměřené hodnoty zde jsou vyšší než 100 mikrogramů na metr krychlový. V dalších pěti stanicích je to víc jak 80 mikrogramů.

Ve Středočeském kraji je nejhorší situace v Kladně-Švermově, kde ČHMÚ naměřil 138,7 mikrogramů polétavého prachu na metr krychlový. V Mladé Boleslavi hodnotí meteorologové kvalitu vzduchu jako vyhovující, i to však znamená nadlimitní výskyt polétavého prachu.

V Praze hlásilo odpoledne špatnou kvalitu ovzduší devět měřících stanic z 12, kde jsou údaje k dispozici. Průměrná 24hodinová koncentrace polétavého prachu překročila v hlavním městě povolený limit na všech měřených místech. Nejhorší je situace ve Vršovicích, kde byly naměřeny krátce před 16:00 denní hodnoty polétavého prachu 111 mikrogramů na metr krychlový.

V Pardubickém kraji měří meteorologové polétavý prach jen ve stanici Pardubice-Dukla a zde je kvalita ovzduší hodnocena jako špatná. Naměřeno zde za den bylo 103,5 mikrogramu polétavého prachu na metr krychlový.

Lidem se s obtížemi dýchá i jinde v Česku, například na jihu Moravy, kde mají zhoršené rozptylové podmínky jen výjimečně. Hned dvě stanice v Brně vyhodnotily kvalitu ovzduší jako špatnou, stejný výsledek naměřil ČHMÚ i ve Zlíně.

Do Česka se vrátily zhoršené rozptylové podmínky zhruba po týdnu, smog však lidi trápí od začátku listopadu. Dětem, nemocným a starším lidem se při takto zhoršených rozptylových podmínkách doporučuje omezit pohyb venku. Řidiči by neměli pokud možno vyjíždět.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů