Pátek, 29. března 2024

Podniky snižují emise, města dopravu neomezila

Podniky snižují emise, města dopravu neomezila

V Česku se nejen stále drží smog, ale na Moravě, především severní, a ve středních Čechách se situace oproti minulým dnům ještě zhoršila. Velmi špatnou situaci hlásili meteorologové včera v podvečer v jedenácti městech Moravskoslezského kraje, v dalších třech na střední Moravě a dvou na Ústecku.

Na severu Moravy, Ústecku a ve středních Čechách už platí stav regulace, při níž musí podniky omezovat emise. To, o kolik musí emise snížit, určují již schválené regulační plány.

Například ve středních Čechách se omezení týká čtyř podniků. Kromě Spolany Neratovice i chemičky Synthos v Kralupech, Příbramské teplárenské či Vápenky Čertovy schody u Berouna. "Protože koncentrace šly nahoru a neočekává se zlepšení, tak jsme vyhlášení regulace uspíšili," řekl krajský radní Miloš Patera.

Synthos přešel kvůli regulaci z těžkého topného oleje pouze na spalovaní zemního plynu, Spolana omezila produkci páry a částečně i výrobu. Ve vápence zase odstavili odhliňovač, který separuje hlinité podíly z kamene. "Pokud nebude mrznout, budeme skrápět prach," říká Libor Prokopec, který má ve firmě na starosti životní prostředí. Omezení výroby však neplánují. "Pokud bychom odstavili pec, tak by potom při najíždění vychrlila mnohem větší množství emisí, než když neustále běží," vysvětluje Prokopec.

Emise snížily i podniky na Ostravsku. "S největšími znečišťovateli jsme podepsali dobrovolné memorandum, díky němuž začnou ještě před zákonnou povinností vypouštění emisí regulovat sami a více, než je jejich zákonná povinnost," říká mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková. "Zastavili jsme manipulaci s prašným materiálem a omezili výrobu v nejprašnějších provozech," doplňuje mluvčí ArcelorMittal Věra Breiová.

V případě regulace mohou zasáhnout i města a omezit dopravu. K takovému kroku však zatím žádné nepřistoupilo. Meteorologové přitom neočekávají, že by se situace do konce týdne výrazněji změnila k lepšímu.

AUTOR: Marek Pokorný
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů