Středa, 24. dubna 2024

Inverze je pryč, problém zůstává: zelený recept na český smog

Inverze je pryč, problém zůstává: zelený recept na český smog

Zelení připravili pro vládnoucí politiky recept na léčbu zdraví škodlivého českého ovzduší. Ve většině velkých měst stojí za zhoršeným vzduchem intenzivní automobilová doprava založená na spalování benzínu a nafty. Na venkově jsou významným zdrojem lokální topeniště spalující nevhodné palivo, v průmyslových oblastech na severu Moravy jsou převažujícími viníky zastaralé průmyslové podniky.

"Původcem znečištění oxidy dusíku, přízemním ozónem, jemným polétavým prachem a na něj navázanými rakovinotvornými látkami jsme my, obyvatelé České republiky. Pouze my dokážeme situaci zlepšit. Nejen pro Prahu a Brno, ale pro všechna znečištěná města a obce existuje řešení. Zelení navrhují sedm kroků, které vyčistí český vzduch, ochrání lidské zdraví a pomůžou ekonomice. Už dnes mají obce a města řadu možností, jak postupovat, a zelení zastupitelé a zastupitelky budou vytrvale tlačit na to, aby politická reprezentace začala v zájmu lidí konečně jednat," upozorňuje Ondřej Liška, předseda Strany zelených.

"Nastal čas připustit si, že ovzduší v Praze a dalších historických městech devastuje masový automobilismus. Základem očisty pražského ovzduší je přísná racionální a trvalá regulace osobní automobilové dopravy. Přestože se na postu pražského primátora střídají samí lékaři (titul MUDr. má Pavel Bém i Bohuslav Svoboda), ke zdravotním rizikům vyplývajícím z nadměrné automobilové dopravy jsou slepí," říká člen vedení pražských zelených Petr Vilgus.

Bývalý pražský radní pro životní prostředí a předseda zelených v hlavním městě Petr Štěpánek shrnuje zelený recept na čistší vzduch: "Snížení rychlosti, zavedení mýta a nízkoemisních zón musí jít ruku v ruce s robustní podporou veřejné dopravy a rozvojem zelených ploch. Ochranu ovzduší však nevyřeší jen obce. Stát musí vymáhat dodržování zákonných limitů znečištění, motivovat k výrobě energie z obnovitelných zdrojů a přesunout konečně kamiony na koleje. Sedm zelených kroků k čistějšímu vzduchu neznamená jen stop devastaci našeho zdraví, ale taky ekonomickou příležitost a nová pracovní místa."

Kontakty:
Ondřej Liška, předseda SZ, tel. 777 140 077
Petr Štěpánek, předseda SZ v Praze, tel. 608 702 154
Petr Vilgus, tel. 602 807 082

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů