Čtvrtek, 28. března 2024

Celé Česko trápí smog, limity byly několikanásobně překročeny

Celé Česko trápí smog, limity byly několikanásobně překročeny

Smogová situace se v posledních dnech zhoršuje v celé republice. Ve většině regionů byl dnes překročen denní limit 50 mikrogramů prachových částic na metr krychlový vzduchu, v Dolní Lutyni-Věřňovicích na Karvinsku desetinásobně. Signál regulace, kdy musí podniky kvůli znečištění ovzduší omezovat výrobu, byl dnes vyhlášen ve Středočeském kraji a Pardubicích. Odpoledne se aktuální stav ovzduší s poklesem hustoty dopravy jako obvykle o něco zlepšil. Denní průměrné koncentrace prachu však zůstávají velmi vysoké, někde ještě vzrostly.

Největší problémy se smogem má Moravskoslezský kraj, kde signál regulace platí už déle. Denní průměrné koncentrace prachu na všech měřicích stanicích tu dosahují několikanásobků limitu. V Dolní Lutyni-Věřňovicích bylo ráno naměřeno 500 mikrogramů polétavého prachu na metr krychlový, pak klesl průměr za 24 hodin zhruba na 400 mikrogramů. Ještě v pátek byla ve Věřňovicích průměrná denní koncentrace prašného aerosolu 172 mikrogramů.

Podle starosty Dolní Lutyně Pavla Buzka žijí obyvatelé Věřňovic ve smogu přibližně třetinu roku. "Víc než 100 dnů v roce máme překročeny imisní limity polétavého prachu. Nejvyšší hodnoty se pohybují i okolo 600 mikrogramů na metr krychlový. Přesně jako dnes," řekl. Obec podle něj doplácí na svou polohu. "Je v dolíku, smog se tu drží. Něco k nám přichází z Ostravska, něco z Polska," uvedl. Domy ve vsi jsou staré a špatně zateplené a mnoho lidí nemá práci, takže volí levnější zdroje tepla.

Kvůli smogu meteorologové ve čtvrtek obnovili na Třinecku signál regulace, který se vyhlašuje, když průměrné denní hodnoty škodlivin v ovzduší překročí hodnotu 150 mikrogramů na metr krychlový. Na Ostravsko-Karvinsku platí signál regulace nepřetržitě už od 28. ledna.

Ve Středočeském kraji se v noci na dnešek zhoršily rozptylové podmínky natolik, že i tam museli meteorologové po 05:00 vyhlásit signál regulace. Nejhorší situace je v Mladé Boleslavi, kde byl denní průměr odpoledne asi 188 mikrogramů prachu na metr krychlový. Téměř trojnásobně byl překročen denní limit prachových částic v Kladně - Švermově. V Berouně a Příbrami bylo naměřeno podle posledních informací 104 a 71 mikrogramů na metr krychlový za 24 hodin, situace se tedy mírně zlepšila.
Výrobu v kraji musejí omezit čtyři podniky - chemičky Spolana Neratovice a Synthos v Kralupech nad Vltavou, Vápenka Čertovy schody na Berounsku a společnost Příbramská teplárenská.

Také v Pardubicích byl denní limit polétavého prachu v ovzduší překročen více než trojnásobně, takže meteorologové vyhlásili signál regulace. Provoz velkých továren ve městě a okolí ale omezen být nemusí. Firma Synthesia bude zvlhčovat hnědé uhlí a zvýší volnou hladinu na odkališti. Uhlí i odkaliště pokrývá vrstva sněhu, která pomáhá s izolací prachu.

Na možnost vzniku smogové situace dnes meteorologové upozornili v Jihomoravském kraji, na Brněnsku a v okolí Šlapanic. Smog tíží jižní Moravu asi dva týdny.

Signál upozornění byl vyhlášen v Ústeckém kraji, kde byl dnes denní limit prachu překročen na čtyřech místech více než dvojnásobně. V Královéhradeckém kraji se průměrná koncentrace prachu za 24 hodin blížil trojnásobku limitu na stanici u hradecké Brněnské třídy a v Trutnově.

V Olomouckém kraji, konkrétně v Přerově, množství prachu ve vzduchu přesáhlo trojnásobek denního limitu. Ve Zlínském kraji byl v Uherském Hradišti naměřen více než čtyřnásobek limitu na metr krychlový.
Hůře se dýchá i lidem na severu Čech. V České Lípě je limit polétavého prachu překročen už od nedělního večera, v Liberci se situace zhoršila až dnes. Během dne koncentrace prachu nadále rostla, podle posledních údajů byl denní průměr v České Lípě 135 mikrogramů a v Liberci 101 mikrogramů.
V nejbližších dnech zřejmě smogu v Česku neubude. Podle předpovědí mají být zatím rozptylové podmínky nepříznivé.

Starší lidé, děti a nemocní by měli za těchto podmínek omezit pobyt venku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů