Pátek, 29. března 2024

Emisní stropy pro látky znečišťující ovzduší překročeny ve dvanácti členských státech EU

Emisní stropy pro látky znečišťující ovzduší překročeny ve dvanácti členských státech EU

Dle oficiálních údajů Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) došlo v roce 2010 ve dvanácti členských státech EU k překročení emisních stropů stanovených směrnicí Evropského parlamentu a Rady č. 2001/81/ES, o národních emisních stropech pro některé látky znečišťující ovzduší (NECD).

V některých případech se jednalo o značné překročení stanovené úrovně emisí. Španělsko jako jediný členský stát nedodrželo tři ze čtyř národních emisních stropů.

Předběžná data umožňují celoevropské srovnání úrovně dosažených emisí vyplývající z NECD k roku 2010. Jedná se o emise čtyř hlavních znečišťujících látek ovzduší: oxidu siřičitého (SO2), oxidů dusíku (NOx), nemetanických těkavých organických látek (NMVOCs) a amoniaku (NH3); látek působících respirační problémy, přispívajících k acidifikaci půdy, povrchových vod a poškozujících vegetaci.

Nejproblematičtější škodlivinou se jeví NOx emitované především silniční dopravou. Ta se na celkových emisích NOx v EU-27 podílí v průměru 40 %. Na základě prvních analýz byly emisní stropy stanovené pro NOx překročeny v jedenácti zemích EU.

Více zde.

Zdroj: CENIA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů