Čtvrtek, 28. března 2024

Úspory za všechny prachy

Úspory za všechny prachy

Sedm let trvající evropská hra na snižování emisí oxidu uhličitého se zjevně chýlí ke konci. Systém povolenek v podstatě zkolaboval, jejich ceny klesají a hlavní smysl - tedy tlak na firmy, aby investovaly do zelených technologií - přestal existovat. Za současných cen povolenek je levnější je koupit a dál využívat špinavé zdroje energie.

Současný vývoj jen potvrdil výhrady, které se ozývaly již při zavedení tohoto ambiciózního projektu, ke němuž se navíc neevropská část světa odmítla připojit. Systém je drahý, nepokrývá všechny znečišťovatele (zahrnuje obory, které produkují necelou polovinu emisí) a pohyblivá cena povolenky nedává jistotu návratnosti investice do úsporných technologií.

Evropa se snaží systém zachránit tím, že chce omezit v dalším období (do roku 2020) počet vydaných povolenek. Definitivní varianta, jak by konkrétně měl trh vypadat, se ale stále ladí, přitom jedním z nejrozumnějších řešení je nahrazení povolenek daní z fosilních paliv.

Dosavadní nejistota vede k tiché válce mezi výrobci "čisté" a "špinavé" energie. Na konci ovšem bude vždy zákazník, který za to zaplatí buď vyšší cenou energie (zvítězí-li zelení), nebo špatným zdravím (když dostane zelenou uhelná lobby).

Systém ochrany klimatu by se proto měl vrátit zpět k tomu, kvůli čemu byl vlastně zaveden. Tedy k podpoře vzniku nových, jednoduchých a finančně návratných technologií, které reálně snižují spotřebu energií a omezují emise oxidu uhličitého. Do tohoto ranku ovšem nepatří dotovaná energie ze slunečních panelů dovážených z Číny ani devastace českých polí plodinami pro spalovny biomasy.

AUTOR: Julie Hrstková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů