Pátek, 29. března 2024

Kalousek zbytečně odčerpává peníze, které by pomohly rodinám i rozpočtu

Kalousek zbytečně odčerpává peníze,  které by pomohly rodinám i rozpočtu

Pokud ministr financí Miroslav Kalousek odčerpá peníze, kterými stát může statisícům domácností pomáhat, aby se zbavily závislosti na vytápění drahými fosilními palivy, bude podle Hnutí DUHA tratit také státní rozpočet.

Ekologická organizace prosazuje program, který by měl navazovat na úspěšnou a populární Zelenou úsporám. Snížil by rodinám účty za teplo o desítky procent a srazil naši závislost na povrchových uhelných dolech i na ruském plynu.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa na konci ledna představil záměr, aby vláda do takového programu investovala peníze z prodeje povolenek ke znečišťování průmyslovým podnikům [1].

Ale ministerstvo financí dnes řeklo, že chce, aby na něj šla pouze polovina vybraných peněz a druhá půlka sloužila k pokrytí děr ve státním rozpočtu (ČTK 13. 4.).

Karel Polanecký z Hnutí DUHA řekl:
"Pro stát by bylo výhodnější, kdyby podobně jako třeba Německo do chytrých, úsporných domů investoval větší část vybraných peněz. Na daních za stavební práce a výrobu materiálu vybere zhruba stejně, jako do takového programu vloží. Poměrně malá pomoc - například bezúročné půjčky - totiž řadě rodin umožní, aby šly do projektů několikanásobně větších, než kolik činí státní příspěvek."

"A hlavně - takový program rodinám i obcím ušetří tisíce korun ročně na vytápění a srazí naši nechtěnou závislost na uhelných velkodolech i na plynu z Ruska."

Hnutí DUHA prosazuje nový Program energetické nezávislosti, který by pomáhal se zateplováním domů, výměnou oken, obměnou topných soustav, instalací kotlů na biomasu nebo solárních kolektorů k ohřívání vody na střechách a podobně [2].

Umožnil by tak vylepšit většinu budov v zemi - rok po roku, dům po domu.

Rozumné možnosti k zateplování českých domů činí asi dvakrát více než množství energie, které by šlo získat z kontroverzního prolomení limitů těžby, rozšiřování uhelných dolů a bourání dalších obcí na Mostecku.

Nezávislá studie, kterou Hnutí DUHA zadalo, spočetla, že zateplování domů může českým domácnostem, obcím a firmám ušetřit 39 miliard korun ročně [3].


Kontakt:
Karel Polanecký, telefon 737 666 968, email karel.polanecky@hnutiduha.cz
Vojtěch Kotecký, telefon 604 202 470, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů