Pátek, 29. března 2024

Krajské sledování ovzduší na Vysočině vázne kvůli nezájmu firem

Krajské sledování ovzduší na Vysočině vázne kvůli nezájmu firem

Zavedení krajského systému sledování čistoty ovzduší na Vysočině vázne kvůli nezájmu firem, které by ho měly provozovat. V prvním výběrovém řízení koncem minulého roku o tuto zakázku nikdo nestál. Kraj teď chystá nové kolo výběru, řekl dnes novinářům hejtman Jiří Běhounek.

O Vysočině se říká, že má nejčistší vzduch v Česku, ale i tam se nacházejí problematické průmyslové lokality. Krajské vedení se loni rozhodlo kvůli podrobnějšímu sledování kvality ovzduší platit další měření nad rámec státního monitoringu. Podle tehdejších informací kraje se u tohoto projektu počítalo s celkovým rozpočtem do šesti milionů korun.

"Upravili jsme podmínky, precizovali jsme některé věci," řekl dnes hejtman k novému výběrovému řízení. Podle něj se zatím ani tak nedá odhadnout, jestli bude mít o zakázku někdo zájem. Podle nových pravidel o zadávání veřejných zakázek se navíc musí přihlásit alespoň dva uchazeči. Myšlenky na spuštění krajského monitoringu ovzduší se podle hejtmana vedení kraje nevzdává. Pokud se ani napodruhé nepodaří vybrat provozovatele, bude kraj hledat jiné řešení, třeba po okresech.

Na Vysočině teď fungují tři plnohodnotné měřicí stanice Českého hydrometeorologického ústavu, v Jihlavě, ve Žďáru nad Sázavou a Košeticích. Z iniciativy kraje by se měla kvalita ovzduší po dobu pěti let střídavě měřit na 24 místech Vysočiny. Výsledky mají být dostupné i obyvatelům a radnicím.

Krajský projekt navazuje na nedávný monitoring kvality ovzduší v Jihlavě. Z něj vyplynulo, že za znečištění mohou jak velké závody, tak i doprava a lokální topeniště.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů