Středa, 24. dubna 2024

Spor o emisní povolenky pro aerolinky se zřejmě nedostane k WTO

Spor o emisní povolenky pro aerolinky se zřejmě nedostane k WTO

Zemím, které se staví proti zavedení obchodů s emisními povolenkami pro letecké společnosti v Evropské unii, se zřejmě nepodaří dotáhnout tento spor před Světovou obchodní organizaci (WTO). Řekla to agentuře Reuters zástupkyně organizace. Nevyloučila však, že dobrý právník by mohl nějaké možnosti k podání stížnosti nalézt.
Čína a Indie odmítají, aby se jejich aerolinky zúčastnily obchodů s emisními povolenkami v EU. Zvyšuje se tak šance vzniku obchodní války kvůli programu, podle kterého se musí od letošního roku zapojit všechny letecké společnosti využívající letiště v EU. Možnosti, že by se tento spor dostal i k WTO jsou však zatím omezené a chtělo by to velmi chytrého právníka, který by přišel s dobrými argumenty, řekla poradkyně úřadu generálního ředitele WTO Duá Abdalová Mutálová.

Podle ní by se mohla WTO o případ zajímat na příklad v případě, že budou důkazy, že program má negativní dopad na turistiku nebo zvyšuje ceny v nákladní přepravě. "Jsou zde možné cesty, ale není jich mnoho," řekla a upozornila, že zatím nikdo s žádným návrhem nepřišel.

Právní spor se točí kolem toho, zda EU nepřekročila své pravomoci, když kalkuluje náklady na emise podle délky celého letu, a nejen podle délky letu nad územím Evropy. Nejvyšší evropský soud loni rozhodl, že EU postupuje v souladu se zákonem, když zavedla emisní povolenky na mezinárodní lety. Zamítl tak námitku podanou skupinou amerických aerolinek.

Program obchodů s emisními povolenkami má podle EU za cíl omezit vypouštění skleníkových plynů do ovzduší. Letecké společnosti mají do roku 2020 dostávat 85 procent povolenek zdarma a nakupovat jen 15 procent. Přepravcům, kteří nebudou splňovat požadavky programu, hrozí od EU pokuta až 100 eur za každou tunu vypuštěných emisí oxidu uhličitého, na kterou nebudou mít povolenky. EU jim může i zakázat lety na svá letiště.

Analytici upozorňují, že celý spor je tak vážný, že by mohl vyústit v mezinárodní obchodní válku a narušit leteckou dopravu. Problémem se zabývá i Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO), EU však nechce od svého plánu ustoupit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů